Shibuya Crossing в Токио е най-натовареното кръстовище в света с пет пешеходни пътеки, преплитащи се с 10 ленти за автомобилен и автобусен трафик.

Но местната власт би искала то да е и едно от най-безопасните, поради което моли хората да се въздържат от празнуване на Хелоуин в района.

Ръководството на град Шибуя - самоуправляващ се район в рамките на Токио, издаде официална молба към местните и чуждестранните туристи да внимават с поведението си и да не празнуват Хелоуин в района от 27 до 31 октомври.

„Щетите, причинени от свръхтуризма, станаха сериозни – те са както материални, така и се изразяват в кавги с местните жители и изхвърляне на големи количества празни кутии и бутилки“, гласи известието. „Освен това всяка година по време на Хелоуин районът става толкова претъпкан, че е почти невъзможно да се движите.“

Като се има предвид, че Япония отвори напълно границите си за туризъм едва през есента на 2022 г., градът е загрижен, че напливът от туристи, нетърпеливи да купонясват и празнуват в Токио, ще бъде още по-голям, отколкото преди пандемията.

Хелоуин е популярен сред младите хора в Япония. Вместо да посещават обитавани от духове къщи обаче, те го възприемат като възможност за алкохолни купони.

Молбата на град Шибуя специално адресира опасенията, че ако хората не предприемат действия, Токио може да претърпи инцидент, подобен на случилия се в Сеул миналата година, посочва CNN.

В модерния квартал Itaewon в Сеул на Хелоуин 2022 г. загинаха 156 души, когато тълпи от празнуващи се опитаха да минат по тясна улица.

Шибуя предприема решителни действия, за да се опита да предотврати подобна ситуация, посочват местните власти.

Пиенето по улиците ще бъде забранено между 18:00 ч. и 5:00 сутринта през петдневния период, включващ и Хелоуин, а магазините за алкохол в района са насърчавани да не продават алкохол през това време.

Ще има и допълнителни полицийски екипи, и охрана.

„Улиците на Шибуя не са места за партита“, казва кметът на града Кен Хасебе.