В последните години жилищната криза продължава да се разпространява сред държавите от Европа, засягайки нации в различно икономическо състояние.

Португалия, Турция и дори богатата Люксембург не успяват да осигурят достъпни жилища на своите граждани, но това като ли че се случва по различни причини.

Португалия

Нивата на собственост на имоти сред младото население на Португалия се се понижили с над 50% през последните две поколения.

Общо 55% от родените между 1977 и 1986 г. португалци са притежавали имоти на 25-годишна възраст, докато днес този процент е сведен до ¼ от всички, родени след 1997 г.

Специалистите в страната го отдават на имотната криза в страната, довела до 8.7% ръст в цените на жилищата през последното десетилетие.

Днес близо 70% от португалците притежават собствен имот, но това се дължи най-вече на застаряващото население, тъй като младите не могат да си позволят покупката на жилище.

Местните хора се обърнаха към правителството, за да поискат финансова помощ за покупката на първи дом, строителството на по-достъпни имоти и завършването на изоставени сгради.

Турция

Ръстът на наемите в страната е толкова сериозен, че местните медии съобщават за проблеми между наематели и наемодатели, причинили смъртта на 11 души и още 46 други ранени. 

Само в последната година стойността на наемите се е повишила със 121%, като в големите градове, като Анкара и Истанбул, този ръст е от 188%.

Причините за това са няколко, но най-вече високата инфлация в страната, както и последиците от силното земетресение през февруари, накарало много хора да се преместят в други райони.  

Правителството ограничи поскъпването на наемите до 25% за домакинствата, но според мнозина, това е успокоило страстите само временно.

Част от собствениците на имоти днес използват законни и незаконни мерки, за да изгонят наемателите и да намерят други, които да плащат по-високи наеми.

За първите шест месеца на 2023 г. са образувани 47 000 дела за незаконни изгонвания, както и 100 000 дела за незаконни увеличения на наемите, или двойно повече спрямо същия период година по-рано.

Люксембург

Гражданите на Люксембург са най-богатите в ЕС, но въпреки това, ръстът в цените на имотите и стойността на наемите правят жилищата недостъпни за мнозина.

Според учителката и майка на три деца Паскал Зауроу, наемът на жилище с две стаи е около 2 000 евро, което е непосилно за хора, разчитащи само на един доход. Тя е трябвало да чака пет години, за да получи желаното социално жилище. 

Недостъпните имоти в Люксембург правят така, че все повече местни хора се местят в съседните държави – Германия, Белгия и Франция, само защото наемите и цените на имотите са по-ниски.

Цената на кв. м ново строителство достига средните 13 000 евро, а на старите имоти – 10 700 евро. Средната стойност на къщите достига 1.5 млн. евро.

Само в последните 12 месеца наемите са отчели ръст от 6.7%, което е близо двойно повече от инфлацията в страната, възлизаща на 3.4 на сто.