Ръстът на лихвите и високата инфлация през последните две години доведоха до рязко намаляване на дисбаланса на пазарите на имоти в големите финансови центрове, според индекса UBS Global Real Estate Bubble.

Индикаторът показва къде цените на имотите са подценени, надценени и къде са близо до формирането на балон.

Според изданието му от 2023 г., само на два от пазарите има риск от балон – швейцарския Цюрих и японската столица Токио.

Година по-рано в тази категория попадаха още седем града – Торонто, Франкфурт, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър, Амстердам и Тел Авив, които днес са в категорията „надценени пазари“.

Според UBS, пазарът на имоти в Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско и Мадрид е реално оценен, като същото може да се каже за Милано, Сао Пауло и полската столица Варшава. В същата категория са Сингапур и Дубай. 

Корекция в цените на имотите

Поскъпването на имотите беше прекъснато заради ръста на лихвите, като на повечето пазари цените им са тройно по-високи спрямо две години по-рано.

Ценовите нива днес са почти идентични на посочените в предходното издание на индекса на разглежданите 25 пазара, след като се повишиха с 10 на сто година по-рано.

„Отчитайки инфлацията, цените на имотите дори са с 5% по-ниски спрямо средата на 2022 г.“, казва главният инвестиционен директор на имотното подразделение на UBS Global Wealth Management Клаудио Сапутели.

Според него, голяма част от градовете са загубили ръста, реализиран от средата на 2020 г. Във Франкфурт и Торонто – два от градовете, застрашени от формирането на балон през миналата година, цените са паднали с 15% в последните четири тримесечия.

Сериозен спад е отчетен още и в Стокхолм, Сидни, Лондон и Ванкувър, констатират от UBS. На обратния полюс са Мадрид, Ню Йорк и Сао Пауло, където цените продължиха да се покачват с умерени темпове.

От швейцатската банка са на мнение, че по-голям спад в цените може да се наблюдава при задържане на високите лихви по кредитите на разглежданите пазари.

Там, където финансовите условия за домакинствата се подобрят, можем да станем свидетели и на ръст в стойността на недвижимостите, смятат още от банката.