Повишението на лихвите по ипотечните кредити вече се отразява на редица пазари по света.

Все още обаче има места, на които имотите са силно надценени, или иначе казано - са застрашени от формиране на балон.

Според данните на UBS Global Real Estate Bubble Index, пазарът в Торонто и Франкфурт е в най-голяма степен надценен.

Нивата, близки до формирането на балон, са тези с индекс от повече от 1.50, според UBS. Единствено в Торонто и Франкфурт те са над 2, съответно 2.24 и 2.21.

Сред най-застрашените от балон жилищни пазари в света са Цюрих, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър, Амстердам, Тел Авив и Токио.

За надценени се смятат имотите в още 12 от големите градове по света. Със съотношения между 1 и 1.5 на индекса са цените на жилищата в Маями, Лос Анджелис, Стокхолм, Париж, Сидни, Женева и Лондон.

Също за надценени, но в по-малка степен, са имотните пазари и в Сан Франциско, Бостън, Мадрид, Ню Йорк и Сингапур.

От UBS смятат, че реална оценка на имотите в момента има едва на четири от изследваните пазари. Това са Милано, Сао Пауло, Дубай и Варшава. Именно полската столица е с най-нисък индекс – едва 0.15, докато в Дубай индикаторът е равен на 0.16.

От швейцарската банка посочват, че на 10 от 25-те пазара цените на имотите са се повишили с повече от инфлацията за последните 12 месеца.

Най-голям ръст на цените в Европа се наблюдава в Амстердам, където имотите са добавили 17% за последната година.

В световен мащаб трябва да отбележим Маями, където жилищата са с 50% над стойността си в периода преди пандемията. В канадските Ванкувър и Торонто цените пък са се утроили за последните 25 години.

Колко трябва да работим, за да купим имот от 60 кв. м?

От UBS правят и друго интересно проучване – колко години трябва да работи квалифициран служител, за да може да си позволи имот от 60 кв. м.

Оказа се, че най-много време ще е нужно в Хонконг (24 години), Париж (15 години) и Токио (14 години). В Лондон ще са необходими 12 години, докато в Мюнхен и Сингапур - 10 години.

Най-лесно е да се купи имот в Маями и Мадрид, тъй като там квалифицираните служители ще трябва да работят едва 5 години. Около 6 години ще са нужни в Бостън, Сан Франциско и Дубай, а 7 години в Милано, Варшава, Лос Анджелис, Стокхолм и Торонто.

Колко време ще трябва да се отдава апартамент под наем, за да се изплати?

Същото жилище ще трябва да се отдава под наем 44 години, за да може да се изплати в Мюнхен, Хонконг и Тел Авив. Този показател показва още веднъж колко надценени са имотите по света. Той трябва да е около 20, за да се смята един имот за реално оценен. При съотношения около 15 се счита, че купувачите придобиват подценено жилище, а над 25 – надценено.

Над 40 години са нужни, за да се изплати и имот във Франкфурт, както и в швейцарските Женева и Цюрих. Най-нисък е този показател в Маями – 14 години, а в Дубай е нужна една повече.

Реално оценени в момента са имотите в Ню Йорк.