Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши средните и дългосрочните си прогнози за търсенето на петрол в световен мащаб.

От организацията са на мнение, че ще са нужни инвестиции в размер на 14 трилиона долара, за да може да се посрещне по-високото търсене на горива в идните години, въпреки бързото развитие на технологиите за възобновяема енергия.

Дългосрочната прогноза на ОПЕК обаче се различава значително от тази на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

От организацията са на мнение, че търсенето на петрол ще нарасне до 116 млн. барела дневно към 2045 г. - доста над настоящото от 99.6 млн. барела. Тазгодишната дългосрочна прогноза на организацията е с 6 млн. барела дневно по-висока от миналогодишната.

Според ОПЕК, по-високото търсене ще дойде от държави, като Индия, Китай, други азиатски икономики, Африка и Близкия изток.

За да се посрещне по-високото търсене на петрол в идните десетилетия, ще са нужни инвестиции в размер на 14 трилиона долара, или по около 610 млрд. долара на година, се посочва в доклада World Oil Outlook на организацията.

Според групата, тези инвестиции са жизнено важни, тъй като ще облагодетелстват както производителите, така и потребителите на горива.

В средносрочен аспект от ОПЕК са на мнение, че търсенето на петрол към 2028 г. ще достигне 110.2 млн. барела - с 10.6 млн. барела дневно повече спрямо нивата от миналата година.

“Призивите за спиране на инвестициите в нови петролни проекти са погрешни и могат да доведат както до енергиен, така и до икономически хаос“, казва генералният секретар на ОПЕК Хайсам ал Гайс.

Началото на края?

Прогнозата на ОПЕК е доста по-висока от тази на Международната агенция по енергетика (МАЕ), откъдето преди месец посочиха, че „светът е в началото на края“ на ерата на изкопаемите горива. 

Изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол каза пред Financial Times, че за първи път търсенето на въглища, природен газ и петрол ще достигне най-високите си стойности преди 2030 г.

Според най-новата прогноза на Международната агенция по енергетика, потреблението на трите основни изкопаеми горива ще започне да намалява през настоящото десетилетие заради бързия ръст на възобновяемата енергия и разпространението на електрически превозни средства.

От МАЕ и ОПЕК имат и различни гледни точки относно декарбонизацията. Според МАЕ, това може да се постигне с намалено използване на изкопаеми горива и по-малко инвестиции в нови проекти, за да се предпазим от глобалното повишение на температурите от над 1.5 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха.

От организацията смятат, че са нужни инвестиции от 4.5 трлн. долара годишно в прехода към по-чиста енергия.