За повечето дрехи е ясно, че трябва да се перат след няколко обличания. Мнението на хората относно дънките обаче не е толкова единодушно, като някои дори твърдят, че те никога не трябва да се перат.

Вината за това е отчасти на главния изпълнителен директор на Levi Strauss Чарлз Берг. Въпреки че той не очаква точно това да бъде акцентът от негова реч, изнесена по време на събитие през 2014 г.

“Никога не съм казвал да не перете дънките си,” поясни Берг наскоро в интервю за CNBC. Той обаче не използва пералня, за да ги поддържа чисти. “Истинските почитатели на дънковия плат ще ви кажат никога да не го поставяте в пералнята. Това правя и аз.”

Почитателите на дънковия плат често казват, че прането на дънките ще се отрази на тяхната форма и цвят, докато в същото време, ако не се перат, това ще подобри външния им вид чрез гънките и излагането им на въздействието на природата.

Смята се също така, че ако не се перат, те ще бъдат по-дълготрайни, тъй като това няма да доведе до износване на тъканта. Берг обаче не позволява на своите дънки просто да се покрият с мърсотия.

“Ако изпусна къри върху дънките си, почиствам само изцапаното място. Ако пък са наистина са мръсни, например след като съм се потил навън, ги пера под душа,” казва той.

Прането на дънките е съществена част от въглеродния отпечатък на облеклата, казва Берг. Индустрията на дънковите облекла потребява много вода по време на производството, отбелязва той, но това колко често потребителите перат своите дънки също има роля.

В САЩ, например, има хора, които перат дънките си след всяко обличане, посочва той, докато в други региони дрехите се пускат в пералнята веднъж на няколко години.

Дебатът за това колко често трябва да перем дрехите си в последните години не обхваща само дънките. В последно време в социалните мрежи избухваха спорове за това колко често трябва да се перат пижамите и спалното бельо, предизвиквайки дискусии за това кое е хигиенично и кое не.

Хигиената обаче не е единственият въпрос, посочва Берг, тъй като пералните използват много вода. По тази причина прането на дрехите не толкова често може да е полезно за околната среда, според някои експерти по устойчивостта, особено ако се има предвид, че дрехите ни, които често са синтетични, отделят микропластмаса, която допринася за замърсяването.

Може би не всеки ще е доволен от това да държи дънките си далече от пералнята, но поставянето им, както и други дрехи, в нея не толкова често може би е нещо, което поне бихте могли да обмислите.