Гигантско сметище за неизползвани дрехи в пустинята Атакама в Чили е достигнало толкова големи размери, че вече се вижда на сателитните снимки от космоса, съобщава Business Insider.

Растящата планина от изхвърлени или неносени дрехи, произведени в Бангладеш или Китай и изпратени до различни търговски вериги в САЩ, Европа и Азия, се транспортират до Чили, ако не успеят да се продадат.  

Близо 40 000 тона текстил се натрупва в сметището в пустинята Атакама всяка година. Съществуването на обекта беше разкрито от агенция Франс прес още през 2021 г.  

Сателитни снимки от 10 май тази година обаче илюстрират колосалните размери, които сметището е достигнало към днешна дата. Изображенията са публикувани в блога на приложението за сателитна фотография SkyFi.

Текстилните отпадъци не могат да се изпращат на общинските сметища, защото не са биоразградими и често съдържат химически продукти, които са опасни за почвата и водите, коментира пред AFP основателят на EcoFibra Франклин Зепеда.

Неговата компания се опитва да използва повторно текстила, като произвежда от него изолационни панели. В момента неизползваните дрехи се превозват до чилийското пристанище Икике и се изхвърлят на по-малко от два километра от бедните квартали на града.

Сметището привлича местните хора, които търсят в него предмети и дрехи, които могат да носят или продадат.

Индустрията на т. нар. "бърза мода" има за цел да даде на потребителите достъп до актуалните модни тенденции на по-ниска цена, но генерира около 8% от световните въглеродни емисии, според проучванията на ООН.

Близо 85% от всички текстилни изделия отиват на сметищата всяка година, а модното производство консумира огромни количества вода и замърсява реките и езерата.

Експерти на фондацията Ellen McArthur от Обединеното кралство изчисляват, че всяка секунда се изгарят или изхвърлят дрехи, достатъчни да напълнят един камион за боклук.

Размерът на пазара на бързата мода се очаква да нарасне до 123 милиарда долара през 2023 г. спрямо 106.4 милиарда долара през 2022 г., според компанията за пазарни проучвания The Business Research Company.