До 1.78 млн. души достигна първият дебат за столицата. Над 32 000 гледания във Фейсбук профила на Дарик радио има дебатът между кандидатите за кмет на София - Васил Терзиев и Антон Хекимян - който се проведе в събота, 7 октомври, по Дарик.

27 000 са гледанията в YouTube канала на Дарик. 24 000 потребители са избрали да видят словесната битка в сайта darik.bg. Терзиев и Хекимян изразиха позициите си по 15 ключови теми за София, а водещ на дебата беше програмният директор на медията Константин Вълков.

Избраниците на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за градоначалник на столицата решиха да се изправят един срещу друг в дискусия именно в ефира на Дарик, което за пореден път доказва профила на медията като независим източник, отстояващ безпристрастните журналистически принципи.

Водещият Константин Вълков преведе обективно Терзиев и Хекимян през най-важните казуси за София, за да успеят гласоподавателите да чуят конкретните им предложения за справяне с въпроси като липсата на места в детските ясли и градини, паркирането, казусите с паметниците, обект на спорни патриотични настроения, както и проблемът с бездомните животни. 

На базата на водения с премерен тон и взаимно уважение разговор, зрителите и слушателите биха могли да вземат свето информирано решение в деня на местните избори, 29 октомври.

Почти 25% от всички, които са следили дебата и са чели за него в медиите, са на възраст между 25 и 34 години, като 50,38% са жените, а 49,65 на сто - мъжете.

Това сочат данните от проучване на компанията за медиен мониторинг “Сенсика”, направено за периода от 3 октомври, когато е обявена новината за дебата, до 10:59 часа на 8 октомври, тоест, 24 часа след началото на дебата.

Малко над 21% от хората, които са проявили интерес към първия дебат за София в рамките на тези местни избори, са между 35 и 44-годишни. 

92% от всички, следили разговора на Константин Вълков с Васил Терзиев и Антон Хекимян, са от България. Сред гледалите дебата и чели за него има потребители от САЩ, Иран, Германия и Южна Африка. 

Онлайн медиите у нас са написали общо 576 статии за дебата от деня на обявяването му до 8 октомври, 24 часа след началото му. “Сенсика” преброява общо 156 публикации по темата във Фейсбук и 110 в X (доскоро познат като Туитър). 

“Хекимян и Терзиев се препитаха взаимно по знания за столицата в двучасов дебат”, “Първи дуел: Хекимян обеща нови стандарти с нови хора, Терзиев – да не се примирява с посредствеността”, “Първи предизборен дебат между Терзиев и Хекимян” и “Дългоочакваният кметски дебат по Дарик тази сутрин, Терзиев срещу Хекимян” са само част от заглавията на онлайн медиите у нас. 

Ако сте пропуснали дебата, можете да го гледате в darik.bg. Словесната битка завърши с блиц интервю на водещия Константин Вълков и посланията на двамата кандидати към избирателите. Вижте ги тук

Дарик радио ще продължи да ви информира за предстоящия местен вот, спазвайки правилата за журналистическа етика и обективност. В сайта darik.bg можете да следите всичко за “Местни избори 2023”, а във Фейсбук профила на Дарик очакваме вашите коментари и реакции, защото обратната връзка е начинът да продължим да комуникираме успешно. 

* “Сенсика” е мощно AI решение за медиен мониторинг, което използва иновативна AI технология, за да събира и анализира данни от онлайн медии, социални мрежи, телевизия, радио и печат.

“Сенсика” анализите успешно подпомагат фирми и организации от публичния сектор, в процеса на управление и вземане на навременни и ефективни решения.