Подобрената ефективност и засиленото търсене ще доведат до сеизмично поскъпване на втората най-голяма криптовалута в света по пазарна капитализация, прогнозират от британската банка Standard Chartered.

Етерът може да поскъпне до 8 000 долара до края на 2026 г., което би представлявало скок от 400% в сравнение с настоящата цена от около 1 600 долара.

"Смятаме, че пътят нагоре за цените на ETH може да отнеме повече време в сравнение с биткойна, но очакваме в крайна сметка етерът да поскъпне пет пъти в сравнение с 3.5 пъти увеличение на цената на биткойна от настоящите нива," казва Джеф Кендрик, ръководител дигитални валути и валути на развиващите се пазари в Standard Chartered.

Това обаче е само " стъпка" към една по-голяма дългосрочна цена от 26 000 - 35 000 долара, въпреки че тази оценка допуска случаи на употреба и потоци от приходи, които все още не са възникнали, се казва в анализа.

Прогнозата отчасти се базира на очакваните подобрения в блокчейн системата на Етериума.

Предложеното надграждане на протокола, известно като "danksharding" би позволило на блокчейна на Етериум да обработва 100 000 трансакции в секунда.

Версия на това надграждане, която носи името "proto-danksharding," се очаква да бъде въведена в началото на 2024 г., което би намалило значително трансакционните разходи в блокчейна.

"Това би трябвало да помогне за бетонирането на доминацията на етериума в сферата на т. нар. умни договори, увеличавайки съотношение цена/печалба в следващите няколко години," казва Кендрик.

Междувременно, търсенето на етера ще нараства с появата на нови случаи на употреба, а тенденциите, които разчитат на криптовалутата се очаква да се разрастват.

Сделките с незаменими токени (NFT), например, са водещ пример за употребата на Етериума, като според Кендрик тази сфера ще се разраства. Той признава, че пазарът на NFT-та е отслабнал в последно време, като цените на дигиталното изкуство като цяло следват случващото се на пазара на криптовалути. С настъпването на края на "крипто зимата", цените на NFT-тата също би трябвало да се възстановят.

Развитието на блокчейна за игри също ще подхранва търсенето на NFT-та, което от своя страна ще подкрепи цената на етера. NFT-тата създават недостиг в тези видове игри, които представляват виртуални активи като артикули или недвижими имоти.

Токенизацията на активи от реалния свят, при която правата върху собствеността са представени в блокчейн токени, също би се отразила благоприятно на етера.

"Очевидната първоначална полза от токенизацията е, че тя позволява частична собственост върху иначе големи или неликвидни инвестиции (недвижими имоти) при ниски разходи. Разходите, свързани с токенизацията са много ниски в сравнение с други модели на частична собственост като първичните публични предлагания на акции," пише Кендрик.

Токенизацията също така позволява търговия 24 часа в денонощието, незабавен сетълмент, прозрачност на собствеността, по-добър достъп за инвеститорите и по-ниски разходи.

Междувременно, паричните потоци към биткойна, чиято цена Кендрик прогнозира преди време, че ще достигне 120 000 долара до края на 2024 г., вероятно ще се пренесат и към етера, докато предстоящото разполовяване на биткойна през следващата година би поставило под въздходящ натиск цените на криптивалутите като цяло.

Положителни регулаторни събития, като одобряването на крипто ETF-и също биха облагодетелствали етера.

И биткойнът и етерът ще получат значителен тласък от края на разпродажбите на пазарите на облигации, при които доходността по щатските държавни цени книжа нарасна до 16 годишни върхове.