Преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към 1 юли 2023 г. възлизат на 1.1 млрд. евро, според данни на БНБ. 

Франция е сред водещите външноикономически партньори на страната ни, като през първите шест месеца на 2023 г. двустранният стокообмен е на стойност 1.4 млрд. евро.

Франция е на шесто място сред партньорите ни по отношение на износа и на дванадесето място по отношение на вноса със съответно 3.4% и 2.7%.

„България има потенциал за разширяване на сътрудничеството и за увеличаване на френските инвестиции в областта на енергетиката, машиностроенето, изграждането на инфраструктурни обекти, хранително-вкусова промишленост и други“.

Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на Българо-френски бизнес форум в София, в който участваха представители на над 100 френски компании с интерес да инвестират в у нас.

Форумът беше организиран от Българската стопанска камара и Medef35 – най-голямата френска конфедерация, която подкрепя стъпването на френския бизнес на чужди пазари.

Съдействие за провеждането на събитието беше оказано от Френското посолство у нас и от Френско-българската търговска и индустриална камара. По време на посещението си в България представителите на френския бизнес посетиха наши компании и се запознаха на място с дейността им.