Класическите гръцки мраморни скулптури днес изглеждат свежи и бели. Но те не винаги са били такива.

Това сочат данните от ново проучване, което установява, че известните 2500-годишни скулптури на Партенона са били цветни, изрисувани с флорални шарки и други сложни дизайни.

Използвайки неинвазивна техника за изобразяване, изследователи от Британския музей - където се намират почти половината от скулптурите, и Кралския колеж в Лондон откриват следи от боя върху 11 от 17 фигури, според проучване, публикувано в списание Antiquity и цитирано от CNN.

Боята често не оцелява върху археологически находки, особено в случая със скулптурите на Партенона, които датират между 447 и 438 г. пр. н. е. и са непрекъснато изложени на влиянието на околната среда, казва водещият автор на изследването д-р Джовани Вери, учен по консервация в Института по изкуствата в Чикаго.

„Това са само тънки слоеве боя в най-горната част на повърхността на тези обекти. Боята е първата, изложена на въздействието на околната среда“, казва Вери.

„Възможно е по време на консервационни и реставрационни действия тези малки следи, които изглеждат като мръсотия, да са премахнати по невнимание,“ допълва той.

Гърция многократно е призовавала за връщането на скулптурите, които британският дипломат лорд Елгин премахва от внушителния храм Партенон в Атина в началото на 19 век, когато е посланик в Османската империя, управлявала Гърция по това време.

25 интересни факта за Гърция

Инфрачервена светлина открива следи от отдавна изгубена боя

Техниката, използвана за откриване на боята, е създадена през 2007 г. от Вери и е известна като индуцирано луминесцентно изображение. Процесът използва инфрачервена светлина, която открива микроскопични следи от боя, които окото не може да види, казва ученият.

Чрез осветяване на скулптурите с червена светлина пигмент, известен като "египетско синьо", абсорбира светлината и се появява на камерата като светещо бяло.

„Египетско синьо“ е популярен пигмент за времето си, правен с помощта на калций, мед и силиций, според Кралското дружество по химия. Ярко синьото е високо ценено заради редкостта си и обикновено се пази за изобразяването на кралски особи или богове.

Отличителното синьо е открито на няколко места в мраморните скулптури, включително в опашката на змията върху скулптурата на митичния цар Кекропс, във фоновото пространство на статуите на Деметра и Персефона и върху дрехата, носена от Диона - майката на Афродита, според проучването.

Изследователите откриват и лилав цвят, но не с помощта на технологии, а с просто око. Оттенъкът, наречен от тях „партенонско лилаво“, е особено уникален, се казва в проучването, тъй като не е направен от миди – обичайната древна средиземноморска рецепта за цвета.

На този етап реконструкцията на оригиналния външен вид на скулптурите „не е възможна“, казва експертът, тъй като техниката за изобразяване открива само синя боя, а „възпроизвеждането в съвременни условия на един от най-великите шедьоври на човечеството не е нещо, към което можем да се отнасяме лекомислено“, добавя Вери.

Проучването посочва и по-ранни случаи, в които е установено, че гръцки скулптури са били оцветени, като например през 2008 г., когато консерваторите в Музея на Акропола в Атина откриват зеленикав пигмент върху Западния фриз с изображение на конник.

Вери се надява, че скоро ще бъдат разработени допълнителни техники, за да се открият и други цветове, присъстващи на скулптурите.