Социалната медия X, известна преди като Twitter, обяви, че ще изпробва нов абонаментен модел, според който ще таксува потребителите с по 1 долар годишно за основни функционалности на платформата.

С новия абонамент, който носи името "Не съм бот", потребителите ще бъдат таксувани за харесвания, репостване или цитиране на постове от други профили, както и за отметки на постове в уеб версията на платформата.

Целта на въвеждането на новия абонаментен модел е борба с ботовете и спамърите, обявяват от X, допълвайки, че таксата ще варира в отделните държави в зависимост от обменния курс.

От X също така съобщават, че новият метод ще достигне първо до потребителите в Нова Зеландия и Филипините.

Този тест няма да засегне досегашните потребители на платформата. Новите потребители, които не искат да се абонират, ще могат обаче само да виждат и четат постове, да гледат видеа и да следват профили.

Ботовете са проблемен въпрос за Илон Мъск, който придоби компанията през миналата година. През юли X въведе лимит на показването на съобщения в платформата, "за да гарантира автентичността" на потребителската си база.

По-рано през месеца Reuters информира, че главният изпълнителен директор на X Линда Якарино се е срещнала с кредитори на X, като е заявила, че компанията ще изпробва три нива на абонаментната си услуга въз основа на броя на рекламите, които се показват на потребителите.