Китайската видеоплатформа TikTok обяви, че потребителите ѝ ще могат да пускат изцяло текстови публикации.

Това допълнително ще "разгорещи" конкуренцията между социалните мрежи, след като по-рано този месец и Meta пусна услугата си за текстови публикации Threads, която се разглежда като основен аналог на Twitter. 

Според TikTok, новата функция дава на потребителите друг начин да изразят себе си.

На потребителите на TikTok вече ще се предлагат три опции в приложението – дали да публикуват снимки, видеоклипове или текст.

Те също така ще могат да персонализират публикациите си, като добавят звук, местоположение или т. нар. "дуети", които са видеореакции на публикации от други потребители на социалната мрежа.

"С новите функции вашите текстови публикации ще са също толкова динамични и интерактивни, колкото всеки видеоклип или изображение“, се посочва в официалното съобщение на TikTok, цитирано от BBC.

Компанията, която е собственост на китайската ByteDance, наскоро стартира нова услуга за стрийминг на музика - TikTok Music, в Бразилия и Индонезия. Миналата седмица компанията пусна и бета версия на услугата в Сингапур, Мексико и Австралия. 

TikTok Music се конкурира директно с платформи, като Spotify и Apple Music.

Говорител на компанията каза, че това ще позволи на потребителите да „слушат, споделят и изтеглят музиката, която са открили в TikTok, както и да споделят любимите си песни и изпълнители с тяхната TikTok общност“.

Приложението тества и други функции, включително нов пейзажен режим с избрани потребители по целия свят.

През 2021 г. TikTok стана най-популярната онлайн дестинация в света, като успя да постигне повече посещения от американската търсачка Google. През същата година приложението обяви, че има повече от един милиард активни потребители в световен мащаб.

Конкуренцията между социалните мрежи се разгорещи значително през последните седмици. Този месец новата платформа Threads на Meta стартира в магазините за приложения на Apple и Android в общо 100 държави.

Шефът на Meta Марк Закърбърг по-късно каза, че платформата Threads е регистрирала повече от 100 милиона потребители за по-малко от пет дни.

По-рано тази седмица Twitter, който е собственост на американския милиардер Илон Мъск, се отказа от популярното си лого с формата синя птица и премина към черно-бяла стилизирана буква X.

Терминът "туитове" (от англ. tweets) също ще бъде променен на „х's“, според Мъск. На български това вероятно може да се преведе като "хиксчета".