Електронната търговия e новото нормално. В интернет се продава какво ли не - от традиционни носии до екзотична храна, от дизайнерски бижута до практични маси за кафе, от картини и дрехи до електроуреди и екзекуции.

Индустрия с годишен ръст от 12% и световен обем от внушителните 5.7 милиарда долара обаче няма как да не привлече и измамници. Ето защо в статията ще обсъдим как да се предпазим от нелоялни търговци.

Онлайн търговията е толкова конкурентна, че може да се изгубим в обещанията за отлично качество, светкавична доставка и ниска цена. Но може и да се окаже, че сме се подвели по фалшиви описания и манипулирани снимки, които не показват реалния размер, цвят или материал на продукта. Но това далеч не са всички подводни камъни.

Първо е важно да проверите е-магазините, преди да направите поръчка или да се регистрирате. Познали ли са ви? Каква е репутацията им? Имат ли физическо представително или профили в социалните мрежи?

Добра идея е да прочетете отзиви от клиенти, да сравните цените спрямо други сайтове и да проверите има ли гаранция и възможност за връщане или замяна на стоката. Дори всичко да изглежда чудесно на пръв поглед, пак има какво да се обърка.

Лични данни

Онлайн шопингът може да ви изложи на риск от хакерства атака и злоупотреба с данни. Често измамниците използват сайтове, чиито адреси и дизайн са почти идентични с тези на доказани платформи, с разлика от 1-2 символа, например тирета или букви.

Друг трик са агресивните реклами в имейли и социални мрежи с невероятни цени и обещания. Те насочват потребителя към сайт, който изисква от него да въведе своите имена, адрес, телефонен номер, имейл, финансова информация, банкова сметка, пароли и други.

Ако ви се обадят с искане за пари или за специална оферта срещу някаква услуга, то рискът да си имате работа с измамници е много голям. Тук най-важното е да не споделяте чувствителна информация като ЕГН с непознати лица или сайтове.

Инсталирайте антивирусен софтуер и включете защитната стена на устройството си, а фалшивите обяви ще познаете по грешките в описанията, съмнителните уеб адреси и липсата на данни за контакт.

Гаранция и право на връщане

Рискът от нарушаване на вашите права като потребител съществува и в интернет. Затова всеки редовен търговец има правила и условия за обработка на данни, предоставяне на гаранция, политика за връщане и т.н.

Ако например купувате плътни завеси за хол и спалня, свържете се предварително с търговеца, за да се уверите в размерите и материала за продукта. Ако търсите устройство, винаги изисквате предварително информация за гаранцията и евентуалното сервизно обслужване.

Плащане

Лоялните търговци ясно указват крайната цена на стоката и на доставката. Това включва евентуалните допълнителни разходи, свързани с поръчката - мита, данъци или комисионни.

Ако забележите промяна в сумата при завършване на поръчката, например такса за “обработка”, веднага трябва да се усъмните. Често скритите такси са за дребни суми, като се разчита, че клиентът няма да забележи.

Затова проверявайте крайната сума, преди да пуснете поръчката. Изискването на предплащане или капаро също е съмнителна практика.

Най-добрият вариант е да използвате разплащателна система с дигитален портфейл, защото по този начин може да поискате парите си обратното в определен срок или да отмените транзакцията.

Друг вариант е да си отделите дебитна карта с лимит специално за онлайн покупки. Не се съгласявайте на банков превод или наложен платеж, защото така по-трудно ще върнете парите си при проблем с дефектен или недоставен продукт.

Онлайн пазаруването е бързо и удобно, но изисква внимание. Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете какви са най-честите измами в интернет и как да ги предотвратите.