Биткойнът поскъпна с над 12% за последните 24 часа, надхвърляйки за кратко нивото от 34 500 долара за брой.

Най-популярната криптовалута се търгува на най-високото равнище от година и половина насам, подкрепена от очакванията, че в САЩ скоро ще бъде одобрен борсово търгуван фонд (ETF), инвестиращ директно в биткойни.

В ранните сутрешни часови днес биткойнът достигна 34 616 долара, което е най-високото ниво от май 2022 г. Останалите водещи криптовалути също се повишиха, като етерът поскъпна със 7% през последните 24 часа - до $1819 долара, което представлява тримесечен връх. 

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ многократно е отхвърляла заявления за борсово търгувани биткойн фондове в миналото, позовавайки се на рискове от манипулиране на пазара. Но участниците в криптоиндустрията очакват това да се промени скоро.

Апелативният съд на САЩ потвърди решението си от август тази година, което отмени отхвърлянето на молбата на Grayscale Investments за преобразуване на нейния продукт Bitcoin Trust GBTC в ETF. 

Междувременно, предложеният от BlackRock биткойн ETF е включен в списъка на депозитарната и клирингова корпорация в САЩ. Засега няма гаранции, че фондът ще бъде одобрен, но все пак включването му в списъка представлява още една стъпка към излизане на пазара.

Ако биткойн ETF-ите бъдат одобрени, криптовалутата може да претърпи исторически ръст в цената, според Алекс Аделман, главен изпълнителен директор и съосновател на криптоплатформата Lolli. 

"Борсово търгуваните биткойн фондове ще дадат на институционалните и дребните инвеститори нови начини за вложения в биткойн в рамките на установените разпоредби“, коментира Аделман пред Marketwatch. 

Отслабването на долара през последните няколко дни също подпомогна криптопазарите, на фона на засилващите се очаквания, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти тази година.