Apple планира да харчи по 1 млрд. долара годишно за разработване на продуктите си с генеративен изкуствен интелект, информира Bloomberg.

Разходите идват на фона на опитите на компанията да настигне някои от конкурентите си, които вече пуснаха нови AI функционалности, като Google, Microsoft и Amazon, според публикацията.

Apple използва AI в своите продукти, но не е пускала продукт с генеративен AI - по подобие на ChatGPT на OpenAI или Bard на Google. Вместо това изкуственият интелект на Apple се ползва за неща, като подобряване на качеството на снимки и автокоригиране на текст.

Apple има изграден собствен голям езиков модел, известен като Ajax, като се говори и за чатбот, известен в компанията, като Apple GPT, пише Bloomberg. Нито едно от тези неща обаче не се използва все още в продуктите на компанията.

Apple се стреми да интегрира AI в Siri, Messages и Apple Music. Конкретно за Apple Music, компанията би използвала AI за създаването на автоматично генерирани плейлисти по подобие на Spotify посредством партньорството ѝ с OpenAI.

Компанията също така проучва използването на AI в Xcode, за да подпомага разработчиците на приложения, според публикацията.