Биодит АД е едно от най-бързо развиващите се дружества на BEAM пазара на Българска фондова борса. Това е една от компаниите, включени в новия индекс beamX. Към днешна дата инвеститорите я оценяват на над 23 млн. лв.

Какви са новостите около Биодит и планира ли компанията ново увеличение на капитала? На тези и други въпроси отговори главният изпълнителен директор и основател на дружеството Юлиан Софрониев в уебинар пред инвеститори.

Резултати към 31 август

Към края на август компанията има дългосрочни вземания по сключени договори за близо 1.5 млн. лв. (1.492 млн. лв.). Реализираните приходи за първите осем месеца на 2023 г. достигат 530 хил. лв., а финансовият резултат е отрицателен – 89 хил. лв.

Складовата наличност нараства драстично спрямо година по-рано и вече е 1.4 млн. лв.

В отчетените до този месец приходи не влизат средствата по подписаните големи договори с Billa и Hyundai. Тези постъпления ще бъдат отчетени през октомври и ноември, уточни Софрониев. Той съобщи и за проведени срещи с Toyota, както и с други 3-4 автомобилни компании.

Преструктуриране 

Компанията преминава от директни продажби към дистрибуционни канали, като е подписала договор с TEKRA - официалният дистрибутор за България. В момента Биодит води преговори с дистрибутори и в Гърция, Турция, Испания, Албания и други държави.

Нови продукти

Главният изпълнителен директор на Биодит обяви и пускането на два нови продукта - виртуална рецепция, за която вече са подписани договори с три бизнес сгради, както и Ins-01 (стенен панел за контрол на достъпа и автоматизация в хотели). 

Увеличение на капитала

По думите на Софрониев, към момента Биодит разполага с около 1 млн. лева свободни парични средства. „Това означава, че не предвиждаме увеличение на капитала. Фокусирали сме се максимално върху бързо развитие на дистрибуционната мрежа“, каза той.

Според него, в последните два месеца работата с дистрибуторите е довела до 16-18-кратен ръст на подадени оферти към клиенти.

„В много скоро време ще започнем да се самоиздържаме. Следващото набиране на капитал ще е на по-късен етап (6-12 месеца), когато сме построили цялата структура от дистрибутори“, допълни той.

Нов сайт

Престои (до месец) Биодит да пусне и своя нов сайт, на който ще могат да се следят новостите около компанията.

Вчера книжата й на BEAM пазара на Българска фондова борса се търгуваха на ниво от 1.56 лева за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.