2023 е една от най-трудните години в живота на Хуей Ка Йен, след като основателят на китайския строителен гигант Evergrande загуби милиарди.

Хуей основава компанията си през 1996 г., а през 2017 г. богатството му достига рекордните 42 млрд. долара. През миналия месец той е задържан от полицията заради „подозрения за незаконни действия“, довели до финансови проблеми за компанията.

Неволите на Evergrande започват в края на 2021 г., а в последните месеци дружеството е все по-близо до фалит заради огромните си дългове за над 300 млрд. долара.

В последните две години Хуей Ка Йен използваше личното си състояние, за да плаща част от дълговете на компанията. Той продаде няколко къщи и самолети, за да я подпомогне.

Акциите на изпадналата в ликвидна криза компания бяха спрени от търговия на борсата в Хонконг за 17 месеца. Тя беше възобновена през август, преди отново да бъде спряна през миналия месец. 

В последните три години книжата на Evergrande са загубили 99% от стойността си. За последно те се търгуват на нива с 86% по-ниски от тези при възстановяване на търговията.

Всичко това води и до сериозно понижение в състоянието на Хуей. Основателят на най-задлъжнялата имотна компания в света вече разполага с 979 млн. долара, според индекса на милиардерите, изчисляван от Bloomberg. Само за шест години той е загубил 98% от богатството си.