Едни от най-големите петролни компании в света Chevron и Exxon Mobil обявиха нови придобивания през месеца. И това, според анализатори от сектора, може да е само началото на поредица от мегасделки.

От Chevron обявиха в понеделник, че купуват конкурентната Hess за 53 млрд. долара, което ще позволи на компанията да придобие 30% дял от намиращото се в Гаяна находище Stabroek, разполагащо със залежи от 11 млрд. барела петрол.

Новината идва само седмици, след като от Exxon Mobil придобиха Pioneer Natural Resources в сделка за 59.5 млрд. долара - най-голямата в историята на компанията, която ще й позволи да удвои производството в най-голямото щатско находище на петрол, намиращо се в Пермския басейн.

„Придобиването на Hess от Chevron ускорява тенденцията за консолидация в сектора“, смятат от енергийната консултантска компания Rystad Energy. Според тях обаче, причините за двете сделки са коренно различно.

Докато Exxon има за цел да увеличи дейността си в Пермския басейн, Chevron се насочва към региони, в които не оперира – Гаяна и шистовото находище Bakken.

Икономистът на Kpler Рейд АйЕнсън е на мнение, че сделката между Exxon и Pioneer е с по-малък риск, в сравнение с тази между Chevron и Hess.

Exxon се очаква да получи незабавна доходност от сделката, тъй като Pioneer добива средните 711 хил. барела спрямо 386 000 барела дневен добив за Hess.

“Сделката на Chevron обаче ще донесе по-дългосрочни ползи за компанията в бъдеще заради потенциала на находищата в Гаяна“, допълни той.

Според него, двете мегасделки може да са само началото на още по-голяма консолидация в сектора. Двата петролни гиганта ще продължат да инвестират огромни средства в изкопаеми горива, на фона на повишеното търсене и ниските вложения в сектора през последните години.

„Определено навлизаме в период на консолидация. Ще станем свидетели, освен на мегасделки, и на придобивания на компании с капитализация между 3 и 30 млрд. долара“, казва основателят на Pickering Energy Partners Дан Пикеринг.