Делът на пълнолетните италианци, които живеят с родителите си, отдавна е висок.

Една майка обаче е принудена да предприеме драстични мерки, след като двамата ѝ синове на по над 40 г. не искат да се разделят с удобствата на семейния дом.

75-годишната жена от северния италиански град Павия се изморила от необходимостта да издържа двамата си синове - на 40 и 42 г., като на няколко пъти се опитала да ги убеди да заживеят по-самостоятелно, особено след като всеки от тях работи.

“Нито един от тях обаче не искаше и да чуе,” казва тя, цитирана от местното издание La Provincia Pavese.

Майката била подразнена от факта, че никой от тях не се включвал в покриването на домакинските разходи и не участвал в домакинската работа, пише вестникът.

Така тя решила да се обърне към съда, като, в крайна сметка, съдия Симона Катерби взема нейната страна и издава заповед за изгонването на мъжете от дома.

В съдебното решение Катерби казва, че въпреки че мъжете, които все още живеели в дома на майка си, първоначално имали оправдание заради “задължението на родителя да осигурява тяхната издръжка”, това вече не е така предвид факта, че и двамата са на възраст над 40 г.

Двамата братя трябва да напуснат дома на майка си до 18 декември.

Близо 70% от италианците на възраст между 18 и 34 г. все още живеят под един покрив с родителите си, според данни от 2022 г. (72.6% от мъжете и 66% от жените).

Проучване от 2019 г. установява, че 36.5% от младите възрастни, които живеят в дома на родителите си, са студенти, 38.2% работят, а 23.7% си търсят работа.

Въпреки че в Италия винаги е имало култура на това няколко поколения да живеят под един покрив, броят на младите пълнолетни, които остават по-дълго в дома на родителите си, се увеличава в последните години.

Това се дължи основно на тежките икономически условия и на дългия период от време, необходим за намирането на стабилна работа.

Много от тях обаче са определяни с термина bamboccioni (големи бебета), който е използван за първи път от италиански политик през 2007 г. Той осмива възрастните, които все още живеят с родителите си и предполага, че някои от тях го правят заради безплатния подслон и храна.

Заповедта за изгонване е рядкост, но в Италия е имало случаи, в които италиански родители са изправяни пред съда от свои деца,все още очакващи финансова подкрепа.

В един от тези случаи през 2020 г. Върховният съд на Италия отхвърли иска на 35-годишен музикант, който твърдеше, че доходът му в размер на 20 000 евро не е достатъчен, за да преживява и той има нужда от пари от родителите си.

Искът му беше отхвърлен, като съдът постанови, че младите възрастни нямат автоматично право на финансова подкрепа от родителите си.