Двама пътници, плаващи на круизния кораб Carnival Legend, са откраднали произведения на изкуството на стойност почти $13 000 миналия месец, сочат съдебни документи.

В заповед за обиск, подадена от ФБР в Окръжния съд на Мериленд миналата седмица, се казва, че властите разглеждат федерални обвинения, свързани с кражба и транспортиране на откраднати стоки. Към момента все още обаче такива не са повдигнати.

Круизът тръгва от американския град Балтимор за Бермудските острови на 24 септември и се връща на 30 септември, а на 1 октомври аукционер открива, че скулптурите липсват от художествената галерия на кораба, съобщава Insider.

Съдебните документи посочват, че записите от камерите за видеонаблюдение от 29 септември показват двойка – мъж и жена, да влизат в галерията „с празни ръце“ в 2 сутринта и да я напускат само минути по-късно с предмети, които „съвпадат на външен вид с липсващите скулптури“.

Tappin' the Keys for the Love на Маркъс Глен, която изобразява пианист, свирещ на абстрактен набор от клавиши, докато сърце се очертава на заден план, е една от изчезналите скулптури, оценена на 6 600 долара, съобщава ABC News.

Другото произведение е Kiss the Sea на Робърт Уайланд, което показва две морски костенурки една срещу друга и е оценено на 6200 долара.

След обиск в домовете на двамата спътници властите са открили липсващите скулптури, посочва говорител на щатската прокуратура на САЩ пред ABC News.

От Carnival Cruise Line посочват, че на борда на корабите им има „непрекъснато променяща се колекция от произведения на изкуството и ограничени издания“, които са достъпни за закупуване по време на специални търгове.