Базираната в Маями круизна компания Azamara предоставя на запалените по морските пътешествия възможност през 2026 г. да живеят на круизен кораб в продължение на 155 дни, докато той обикаля света.

Azamara не е като останалите гигантски круизни компании, продаващи околосветски круизи. Като за начало, нейната предишна компания майка - Royal Caribbean Group, продаде марката за 201 млн. долара на компанията за дялово инвестиране Sycamore Partners през 2021.

Круизната компания, която развива дейност в по-луксозния сегмент, използва четири по-малки плавателни съда, като всеки от тях е с капацитет до 700 пасажери.

Корабът, който се очаква да бъде използван за тази глобална почивка през 2026 г., е Azamara Onward и е с капацитет за 684 гости. За сравнение, най-големият круизен кораб в света, който трябва да бъде пуснат на вода скоро, се очаква да плава до 7 600 гости на борда.

Повишеният интерес към по-продължителни и световни круизи подобри финансовите резултати както на малките, така и на големи круизни компании.

Околосветският круиз на Azamara през 2024 г. е разпродаден преди отплаването му в началото на януари.

От компанията очакват насроченият за 2026 г. круиз да бъде разпродаден в първата седмица след старта на резервациите, казва пред Business Insider Андрю Смит - вицепрезидент, отговарящ за оптимизацията на приходите в компанията.

Засега обаче компанията разполага с няколко свободни апартамента и каюти за своя околосветски круиз през 2025 г.

На 6 януари 2026 г. корабът Onward и неговите пасажери се очаква да отплават от пристанището в Маями. След 155 нощувки и 36 държави, пътешествието ще приключи в Барселона на 11 юни, обявиха от круизната компания.

Маршрутът е разделен на 10 части, които покриват дестинации в Централна Америка, Френска Полинезия, Нова Зеландия, Австралия, Азия, Близкия изток и Европа.

От 155-те нощувки, 55 се очаква да са късни отплавания или нощувки на пристанища, като Банкок, Атина и Прогресо, Мексико. На други 60 спирки гостите ще получат поне по 10 часа на пристанището.

Пет месеца в морето е сериозен ангажимент. За пътниците, които имат нужда от почивка от океана, има няколко възможности за екскурзии на сушата. Сред тях е и полет до Пекин за тридневно посещение на Великата китайска стена и Забранения град.

Azamara Onward е същият кораб, който компанията използва и за своите околосветски круизи през 2024 и 2025 г. Дългият 180 метра плавателен съд разполага с 278 стаи за гости. Корабът също така е с капацитет за 408 души екипаж.

По време на продължаващото с месеци пътуване гостите могат да се хранят в петте ресторанта на борда, да използват басейна на палубата и да отдъхват в спа центъра. Плаващият хотел също така разполага с осем бара и салона.

Цените на билетите за околосветския круиз през 2026 г. варират от 39 000 долара за човек във вътрешна каюта до 157 000 долара за най-луксозния апартамент.