Американската компания Pizza Hut се обедини с вековен ресторант в Хонконг, за да придаде модерен привкус на традиционно ястие, или по-просто казано - змия върху пица.

Новото предложение съчетава змийско месо, черни гъби и сушена китайска шунка – всички незаменими съставки на автентична змийска яхния и част от маркетинговия план на хонконгския франчайз за генериране на шум онлайн.

В Хонгконг и Южен Китай отдавна се наслаждават на змийска яхния, особено през по-студените месеци. Според една поговорка на местния кантонски диалект, най-доброто време за консумацията му е, „когато задуха есенният вятър“.

Мнозина вярват, че то има лечебни свойства, подобрява състоянието на кожата и загрява тялото.

Богата кулинарна култура, базирана на основна съставка змийско, е често срещана и в други части на Югоизточна Азия, като Виетнам и Тайланд, където влечугите обикновено се отглеждат за консумация, посочва CNN.

„Съчетано със сирене и нарязано на кубчета пиле, змийското месо става по-богато на вкус“, посочат от Pizza Hut Hong Kong преди ястието да бъде пуснато в продажба миналата седмица, добавяйки, че „подхранващото“ месо „може да засили кръвообращението“ – често срещано твърдение от традиционната китайска медицина.

„В комбинация с пица, то бележи пробив от конвенционалната концепция за това какво означава поддържането на добро здраве, като същевременно предизвиква вкусовите рецептори“, добавят от веригата.

Веригата си партнира със Ser Wong Fun – ресторант, сервиращ змийско в Централен Хонгконг с корени, датиращи от 1895 г., по създаването на новата рецепта.

23-сантиметровата пица, която се предлага със сос от охлюви вместо с конвенционалната доматена основа, е в продажба до 22 ноември. Според пробвалите я, змийското месо е подобно на пилешкото.

Карън Чан, генерален мениджър на Pizza Hut Хонгконг и Макао, посочва, че компанията се е възползвала от експертния опит на Ser Wong Fun, за да създаде рецептата. „Змийските пици предлагат перфектен баланс на всички вкусове - както изкусителни, така и пикантни за този сезон“, казва тя.

Това не е единственият нов елемент в менюто на Pizza Hut в Хонконг. Компанията приготвя и пица с китайски консервирани колбаси, обикновено използвани в ястие с ориз, което е популярно сред местните жители, когато застудее.

Това не е първият път, в който азиатските франчайзи на американската марка възприемат по-авантюристичен подход в чест на местната хранителна култура.

В миналото Pizza Hut в Тайван представи пици, направени с дуриан, извара от свинска кръв и консервирани яйца – съставки, които играят голяма роля в местната кулинария. Междувременно, Pizza Hut в Япония създаде пица, покрита с Tonkotsu ramen (супа от свински кости и рамен).

Тази тенденция не се ограничава само до Pizza Hut. Domino's сложи боба - сладките топчета от тапиока, обикновено използвани за чая с мехурчета, върху пицата си преди три години в Тайван като знак на почит към местната десертна напитка, придобила популярност по целия свят.