Най-популярната марка пици на планетата реагира на високата инфлация в най-многолюдната нация с най-евтината пица Domino's в света.

Струващата 49 индийски рупии (0.60 долара) пица в Индия, която е вторият най-голям пазар на Domino's извън САЩ, е върхът на копието в борбата на компанията с високата инфлация, която свива печалбите и оставя много клиенти извън заведенията, казва главният изпълнителен директор на франчайза в Индия.

Компанията иска да "бъде асоциирана с този ценови праг", казва пред Reuters Самир Кетарпал, потвърждавайки, че пицата със сирене, поръсена с  босилек и магданоз, е най-евтината на Domino's по света.

"Вие идвате в заведението или отваряте приложението, защото има предложение за 49 рупии," казва той, допълвайки, че глобалният екип на Domino's е подкрепил плановете му.

"Клиентите ще се хранят по-малко навън, защото цените са по-високи навсякъде – нашите настоящи клиенти не бива да отиват при конкуренцията."

За сравнение, в Шанхай най-евтината пица Domino's е с е цена от 3.80 долара, а в Сан Франциско – около 12 долара, според онлайн менютата на заведенията. От глобалната централа на Domino's препращат запитванията за Индия към своя местен франчайзополучател.

Кетарпал, чиято компания Jubilant FoodWorks управлява 1 816-те заведения на Domino's в страната, казва, че всеки понеделник провежда срещи на екипа с цел събиране на идеи за нови начини за управление на разходите и за борбата с "рекордно високата инфлация", която е в основата на спада на печалбите на компанията със 70% през първите три месеца на 2023 г.

От декември неговата компания е премахнала капаците от кутиите за пица, които се продават в заведенията, спестявайки по 0.6 цента от всяка кутия.

Той казва, че този ход пести много разходи по отношение на опаковките, защото 37% от приходите на Domino's в Индия се генерират от клиенти, които се хранят в заведенията.

Дейността на Jubilant, свързана с Domino's, е генерирала по-голяма част от 635-те млн. долара приходи на компанията през миналата година.

От Jubilant също така са си поставили за цел да си осигурят отстъпки при наемите от някои наемодатели, като предлагат предварителни плащания, казва Кетарпал.

Domino's не е единствената компания, която се фокусира върху цените в Индия – силно чувствителен по темата пазар, който в момента е изправен пред по-висока инфлация от много други пазари.

Надеждата е, че офертите с ниски цени може да привлекат хора в заведенията и в приложенията за хранене, които може да поръчат допълнителни неща, казват местни ръководители.

Pizza Hut рекламира агресивно пици с начална цена от 79 рупии (0.96 долара), които пуска през миналата година, а от франчайзополучателя ѝ за страната - Sapphire Foods, казват, че това е най-ниската цена за марката в света.

От McDonald's пуснаха менюта на половин цена в страната през юни, които ще са в основата на рекламните усилия на марката в Индия в идните седмици, според Акшай Джатия, изпълнителен директор на Westlife Foodworld, която управлява над 357 заведение в Западна и Югозападна Индия.

Според него, менютата ще привлекат повече клиенти и ще увеличат продажбите.

Що се отнася до основното предложение на Domino's - струващата 49 рупии пица, пусната през февруари, тя е наследник на предишната най-евтина пица на веригата, струвала 59 рупии. От нея обаче са премахнати доматите.

От Jubilant обявиха през май, че цената на сиренето е скочила с 40% в периода 2022-23, а увеличението при пилешкото месо и картонените кутии е от 30%. В последните седмици имаше още ценови сътресения, като доматите поскъпнаха с над 400% до рекордно високи нива.

Много от хората с ниски и средни доходи в страната, които гледаха на храненето в чуждестранни вериги като на подобрение на начина им на живот, когато икономиката процъфтяваше, сега затягат коланите на фона на високата инфлация.

По-богатите пък продължават да харчат средства за продукти, като по-скъпи смартфони и SUV автомобили, чиито продажби докосват нови върхове.

Кетарпал казва, че при посещенията си на заведения на Domino's в Ченай и други градове виждал как клиенти изпразват джобовете си и успяват да съберат само 49 рупии.

В същото време в някои заможни райони компанията отчита скок в продажбите на новите гурме пици на Domino's, чиято цена достига 14 долара, допълва той.