Транспортна компания е платила рекордната сума от близо 4 млн. долара, за се нареди най-отпред на опашката от кораби, чакащи да преминат през Панамския канал.

Японската Eneos Group е платила 3.975 млн. долара по време проведен тази седмица търг, за да си осигури преминаването, показват документи от наддаването.

Това е в допълнение към редовните транзитни такси, които компаниите плащат и които понякога възлизат на стотици хиляди долари.

“Струва ви близо 4.5 млн. долара, за да ползвате канала, което оставя много кораби извън играта,” заяви пред анализатори Ойстайн Калеклев, главен изпълнителен директор на Flex LNG Ltd. и на Avance Gas Holding Ltd.

Транспортното подразделение на Eneos превозва различни суровини, в това число суров петрол, втечнен природен газ, химикали и насипни товари.

Опашката от кораби, които чакат, за да използват канала, се увеличава в последните месеци на фона на гоямата суша. За да се справи със ситуацията, компанията, която управлява канала, обявява все по-драстични ограничения за пътната артерия.

The Panama Canal Authority също така организира търгове за онези, които искат да се наредят най-отпред на опашката.