Надничайки през прозореца на самолета, той забелязва безценното „бяло злато“. Извисяващи се заснежени върхове, простиращи се на километри по южния край на Черно море. Сякаш вижда бъдещето си, знаейки, че ще трябва да погледне по-отблизо.

Швейцарският планински водач Тиери Гасер се прибира у дома от пътуване с хели ски в Киргизстан през 2001 г., когато от самолета вижда познатите Кавказки планини на север и интригуваща верига от блестящи върхове на юг.

Гледайки през „перфектно синьото небе“, Гасер се взира в Понтийските планини (Качкар на турски) в Североизточна Турция.

„Първият поглед от самолета разкри огромни върхове и голяма планинска верига – това беше зелена светлина за нас да отидем там и да проверим всяка долина“, разказва Гасер пред CNN Travel.

Той вече търси дестинация, в която да създаде собствен бизнес с хели ски след години работа по света за други компании.

Има само три критерия: близост до Европа, за да се избегне неудобството от часовата разлика; голяма планинска верига със значителна надморска височина и – в идеалния случай – крайбрежно местоположение за по-големи количества сняг и по-стабилна снежна покривка.

Гасер прекарва много време, напътствайки клиенти в руския Кавказ, както и в Узбекистан, Индия, Канада, Аляска и цяла Европа. Нова дестинация за хели ски също е в списъка.

Разглеждайки картите, Гасер и италианският водач Данило Гарин осъзнават, че веригата от 121 километра на планината Качкар, близо до границата на Турция с Грузия, изглежда отговаря на всички изисквания.

Разузнавателна мисия

През лятото на 2002 г. Гасер прекарва един месец в района, обикаляйки долините, оценявайки местните съоръжения и летейки над планините – най-високата от които е Качкар Даги, извисяваща се на 3 962 метра.

„Формата на планините е перфектна за хели ски“, казва Гасер, който е базиран във Вербие през зимата. „Във всяка долина е възможно да направите повече от 50 спускания, ако искате, и е много близо до базата – по-малко от пет минути полет. За гостите е идеално.”

Той се насочва към малкото курортно селище Айдер - традиционно „яйла“ или лятно високопланинско пасище, с дървени къщи със скатни покриви и хамбари, заобиколено от борови гори и водопади.

Селото, разположено в тучна, тясна долина, издълбана от река Фиртина, е популярно през лятото сред регионалните туристи и посетители от Близкия изток, предлагайки им горещи извори и възможности за рафтинг и туристически преходи.

През зимата влажният въздух от Черно море се смесва със студен планински въздух, за да произведе обилни валежи от сняг във високите части от януари до април.

„Това е просто епично каране на ски“, казва Оливър Евънс от Elemental Adventure - базирана в Лондон агенция за хели ски, която организира пътувания за малки групи и частни клиенти до повече от дузина екзотични планински дестинации по света.

„Просто не осъзнавате, че имате място за хели ски в канадски стил точно на прага на Европа. Тези малки селца, покрити през зимата с дълбок сняг.

Доста екзотично е да се събудиш сутрин и да чуеш призива за молитва от джамията. Това е последното място, на което очакваш да караш ски,“ казва той.

Гасер провежда първите си пътувания от Айдер през 2005 г. с хеликоптер, нает от Air Zermatt в Швейцария.

„Отвориха пътя и един хотел само за нас“, посочва той. „Бяхме сами в селото. Днес през уикенда в него идват много хора, за да се насладят на снега, но когато започнахме, през зимата нямаше никой“.

Издигане в небето

Бюрокрацията принуждава Гасер да прекрати дейностите след няколко години, но той е нетърпелив да се върне и успява да ги възобнови отново през 2018 г. с ексклузивен достъп до владение от 3218 кв. км – достатъчно, за да се побере голяма част от Френските и части от Италианските Алпи, запазени за около 20 скиори на седмица.

През януари 2023 г. – на фона на тънката снежна покривка в европейските Алпи, Евънс отлита за Истанбул и след това отскача до местното летище Ризе, само на час път с кола от Айдер, за да организира пътуване за клиенти. Трабзон е друга опция за регионално летище, на два часа път с кола.

Евънс води няколко клиенти през гората със снегоход, за да направят обучение за спасяване при лавина и да прецени способностите им, като се връщат със ските до селото през малко кафене край пистата за чаша местен турски чай.

„Минавате на ски и всички тези хора ви гледат, сякаш сте дошли от Марс“, казва той. На следващата сутрин времето се прояснява и те се качват в хеликоптера, който се намира точно пред хотелската им база - тризвездния Hasimoglu в Айдер.

Швейцарският пилот Дани вдига машината над заскрежените дървета и излиза от долината, откривайки ослепителна гледка към девствени върхове с блещукащото Черно море на север. Минути по-късно той ги сваля на върха на склон с прякор Хоум Рън.

След успешно каране сутринта, те се изкачват на билото за обяд и хапват сандвичи, топла супа, шоколад, плодове и ядки, плюс чай, кафе и напитки.

„Бяхме извън това малко изоставено селце със сняг, натрупан върху покривите на овчарските колиби и минарето на джамията, което ви напомня, че сте в Турция, а не в Британска Колумбия“, казва Еванс. „Това вероятно беше най-добрият ми ски ден.”

Писти и места за настаняване

Средната дължина на писта в Айдер е около 900 вертикални метра, като клиентите могат да направят около 11-15 спускания на ден. Професионализмът и безопасността са от първостепенно значение, а водачите следят постоянно за риск от лавини.

В хотел Hasimoglu, ремонтиран през 2016 г., гостите се отпускат в горещи спа извори, отпиват турско кафе или напитки от бара, играят тенис на маса или посещават масажистите.

Вечерята е на шведска маса с изобилие от турски ястия, като хумус, фалафел, кофте и други. Местните специалитети включват хамси кусу - ястие от черноморска аншоа, както и мухлама, приготвено от царевично брашно, масло и сирене.

Водачите, работещи за Гасер, идват от всички краища на света: Швейцария, Франция, Италия, Германия, Австрия, Швеция, Нова Зеландия, Канада, САЩ. С местния турски персонал това създава космополитен микс.

„Турският народ е много мил, гостоприемен, много отворен, те ни помагат много, голямо удоволствие е да работим с тях“, казва той.

В дните с лошо време алтернативните дейности включват разходки със снегоходки и други планински приключения. Гостите могат да посетят чаени плантации, производители на мед и занаятчийски центрове или да хапнат в местни ресторанти.

Когато прочутият американски сноубордист Джеръми Джоунс е гост в Айдер, местните жители му разказват, че преди повече от 60 години са се придвижвали из селото на стари дървени дъски с въжета за дръжки и щека за управление.

„Може би началото на сноуборда е сложено там, в малко селце в планината Качкар, а не в САЩ“, смее се Гасер. „Това е страхотна история.“

Промяната се усеща в Айдер и турското правителство проучва проекти за изграждане на подходящ курорт със ски лифтове. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е родом от Ризе, дори посещава региона през 2020 г., за да насърчи зимния туризъм.

Планините Качкар може скоро да бъдат на световната ски карта и то не само за хели ски. „Ще бъдем много щастливи, ако един ден в Айдер има ски курорт“, казва Гасер.