Ferrari 250 GTO от 1962 г. беше продадено за 51.705 милиона долара, превръщайки се в най-скъпата кола от италианския производител, намирала купувач на търг.

Рекордната продажба е осъществена в Sotheby’s в Ню Йорк в понеделник, когато колата е предложена публично за първи път от 38 години, съобщава CNN.

Горд Дъф, глобален ръководител на аукционите на RM Sotheby, посочва, че продажбата „подчертава несравнимия ръст на това Ferrari до един от най-желаните обекти в света“. „Тази транзакция добавя нова глава към историята на превозно средство с несравнимо наследство“, допълва Дъф.

„Сега то се нарежда сред най-скъпите автомобили, продадени на търг - истинско доказателство за неговото изключително място в историята“, добавя той.

Само 39 екземпляра от 250 GTO са произведени от легендарната италианска марка между 1962 и 1964 г. и изключително рядко собственик се разделя с този модел.

Колата с номер на шаси 3765 е едkd от само 34-те, произведени с каросерия Tipo 1962, и единствената участвала в автомобилни състезания като част от Scuderia Ferrari.

„С претенции за уникален произход на конструкцията и забележително състезателно родословие, този грандиозен GTO е сред най-уникалните примери на модела“, посочват от аукционната къща, която определя продажбата, като „изключителен шанс за придобиване на Светия Граал на спортните автомобили.”

Неговата рядкост означава, че е представен в няколко списания, фокусирани върху Ferrari, през десетилетията, а Sotheby’s предполага, че „публичното предлагане на такъв уникален GTO може никога да не се повтори през нашия живот“.

Докато 3765 е най-скъпото Ferrari, продавано някога на търг, друго 250 GTO държи рекорда за най-скъпо продадено Ferrari изобщо.

Известният колекционер на автомобили Дейвид Макнийл, основател и главен изпълнителен директор на компанията за автомобилни подови настилки WeatherTech, купува колата с номер 4153 GT за 70 милиона долара през 2018 г.