Цената на използваните часовници Rolex и Patek Philippe падна до двегодишен минимум през миналия месец, на фона на повишеното предлагане и по-слабото търсене.

Индексът Bloomberg Subdial Watch, следящ цените на 50 от най-често търгувани часовници на вторичния пазар, се е понижил с 1.8% през октомври - до 34 000 долара.

Това е най-ниското му ниво от 2021 г. насам, а от върха си през април 2022 г., когато индикаторът достигна близо 60 хил. долара, се отчита спад от 42%.

Настоящото понижение идва след сериозен ръст в търсенето на часовници от марките Rolex, Patek и Audemars Piguet по време на пандемията. Тогава те бяха по-лесно достъпни през сайтовете за препродажба на стоки втора употреба, а колекционерите имаха на разположение излишен капитал, който да харчат за луксозни стоки.

Повишението на лихвите до най-високите им нива от 22 г. насам намали търсенето на луксозни стоки, както и интереса на колекционерите към часовници.

При положение че настоящите цени ни изглеждат привлекателни, според експерти, не трябва да бързаме с покупката, тъй като е възможно те да паднат още повече.

Съоснователят на британската платформа за търговия на употребявани луксозни часовници Subdial Кристи Дейвис посочва, че е „налице повишен натиск на пазара надолу, тъй като повечето търговци предлагат отстъпки от цените, за да реализират продажби“.

Според Subdial, на пазара днес се предлагат с 5% повече часовници спрямо август, а броят на дните, за които един луксозен часовник се продава, се е увеличил с 8%.

Пазарната несигурност, измерваща разликата в цените, на която даден часовник се предлага при различните търговци, също нараства с 12% за този период.

„Вече се предлагат повече часовници, при това с нарастваща разлика в цените. Това може да означава, че са възможни нови понижения преди празничния сезон“, казва Дейвис.

Според данни на Bloomberg и Subdial, индексът на всички часовници Rolex е паднал с 1.5% за месец и с 27 на сто от върха си през април 2022 г. Индексът на всички модели Patek Philippe губи 47% от пика си, както и 2.3 на сто през октомври. 

Само през последните 12 месеца цената на Patek Philippe Nautilus Travel Time 5990/1A-001 е паднала с 20.5%. Днес той се предлага за малко над 116 хил. долара спрямо 272 хил. долара през март 2022 г.

Популярният Rolex Daytona 116506 днес е оценен на 96 181 долара, според индекса, което е със 17.5% по-малко спрямо същото време на миналата година. През април 2022 г. цената му достигна 185 хил. долара.

Високата цена на луксозните часовници идва най-вече от времето им на изработка, което при част от тях е около година. Именно за това списъкът на чакащите е дълъг, което принуждава желаещите да купуват употребявани часовници.

Скорошно проучване на Boston Consulting Group посочи, че 29% от колекционерите казват, че са платили по-висока цена за употребяван часовник, отколкото за нов подобен модел. 40% от тях посочват, че плащат тази цена, за да не чакат дълго време за нов часовник.