Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че изкуственият интелект (AI) си прилича с климатичните промени по това, че ще се разпространи навсякъде и че хората по света ще имат споделена отговорност да създават правила, свързани с технологията.

По време на срещата за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско Пичай е попитан как може да се постигне глобален консенсус за “умни AI регулации.”

Пичай заяви, че AI “ще се разпространи” и че “напредъкът при изкуствения интелект ще достигне до всички страни, така че това е вид технология, за която няма някакъв вид едностранна безопасност.”

Ако нещо се обърка с AI в една страна, това би могло да засегне други страни, затруднявайки регулацията на местно ниво, каза още Пичай.

“В някои отношения това е като климатичните промени и планетата,” заяви Пичай. “Ние всички споделяме тази планета. Мисля, че това важи и за AI.” По тази причина “трябва да започнат да се изграждат рамките в глобален мащаб,” допълни той.

Пичай смята, че държавите носят споделена отговорност за изграждането на глобални рамки - нещо, за което той предупреждава в последните месеци. Той каза, че вижда известни признаци на прогрес за дискусии, в това число по време на срещата на страните от Г-7 в Япония.

Тази седмица също така имаше споразумение между президента на САЩ Джо Байдън и неговия китайски колега Си Дзинпин, които обещаха да започнат диалог по темата за AI.