Край бреговете на Южна Африка се намира Голямата африканска морска гора - дом на една от най-разнообразните морски среди на планетата.

Много видове обитават тези водите, включително риби, октоподи, морски охлюви, големи количества водорасли и акули, които не се срещат никъде другаде по света.

Сред тях е неуловим вид, известен като акула-пуфадър. Тези срамежливи животни имат златиста и червено-кафява окраска, имитираща змията пуфадър, открита в Южна Африка.

Малката акула е неконфликтна – печели прякора си „срамежлива“ заради начина, по който се извива и използва опашката си, за да покрива очите си, защитавайки жизненоважни органи и затруднявайки хищниците да я хванат.

Въпреки това акулите се считат за застрашени от Международния съюз за опазване на природата, тъй като популацията им намалява.

За да помогнат за защитата на акулата, заедно с другото биоразнообразие по бреговете на Южна Африка, морските учени Майк Барън и Дилън Айриън създават Cape Research Diver and Development (Cape RADD), като ангажират биолози и учени с работата им.

„Решихме, че се нуждаем от повече хора, които да знаят за тази изумителна област на биоразнообразие и за невероятния, красив океан, в който работим“, казва Барън.

Екипът е разработил система, която използва технология за изкуствен интелект (AI), за да помогне за опазването на акулите.

Наречена Fin Spotter, тя идентифицира отделни акули в изображения, за да проследи дали конкретно те са забелязвани преди – полезен инструмент за природозащитниците, които се опитват да опазят вече застрашения морски живот, преди да е станало твърде късно.