По това време на годината новинарските емисии започват да се пълнят с истории за акули.

Въпреки очарованието, примесено с ужас, което ни внушават тези величествени океански зверове, шансовете някой от техните иглоподобни зъби някога да пробие кожата ни са изумително ниски: повече от едно на четири милиона, според International Shark Attack File (ISAF) - най-изчерпателната база данни в света за нападения от акули.

35-ата Седмица на акулите се провежда от 23 юли до 29 юли по Discovery Channel, като целта й е да увеличи разговорите и осведомеността относно тези древни морски хищници, ключови за здравето на океана.

Има само 57 потвърдени непровокирани атаки на акули през миналата година сред глобално население от 8 милиарда души, пет от които са фатални, посочва CNN. Въпреки това, на някои места по света процентът е доста по-висок и нараства с годините.

Нека да разгледаме местата по света с най-висок процент на нападения от акули между 2012 г. и 2021 г. и причините, поради които са се превърнали в горещи точки.

Флорида (259 ухапвания)

Най-подходящото време и местоположение за среща с акула би било да отидете на сърф в окръг Волусия във Флорида между 14:00 ч. и 15:00 ч. в септемврийски следобед, според статистиката на ISAF.

Волусия - дом на световноизвестния Дейтона Бийч, получава титлата „световна столица на ухапванията от акули“. Ню Смирна бийч, който се намира южно от града, е епицентър на активността на тези хищници.

Австралия (143 ухапвания)

През 2022 г. в Австралия има девет непровокирани инцидента: четири в Нов Южен Уелс, четири в Западна Австралия и един във Виктория.

В световен мащаб жертвите на ухапвания по време на атаката най-често се намират на повърхността на водата върху дъска за сърф, водни ски или друго плаващо средство.

„Опитайте се да избягвате пръскането на вода по повърхността, защото това генерира звуци, които напомнят на борещи се риби“, казва Гавин Нейлър, директор на Програмата за изследване на акулите в музея на Флорида.

Хавай (76 ухапвания)

Мауи е вторият по големина от Хавайските острови, но определено е най-оживеният, когато става въпрос за срещи между човек и акула. Голям фактор за това е уникалният подводен терен: леко наклонените местообитания на островния шелф са особено привлекателни за тигровите акули.

Не е изненадващо, че риболовът е друга по-рискова дейност във водите, в които живеят акули. През май 2023 г. човек лови риба в плитки води край брега в Оаху, когато тигрова акула се блъска в лодката му (вижте видеото горе).

Южна Африка (29 ухапвания)

29 непровокирани ухапвания от акули между 2012 и 2021 г. са регистрирани в Южна Африка, от които шест са фатални. Западен нос, който включва крайбрежието Гансбай, има най-много регистрираните атаки.

От своя страна, самото крайбрежие традиционно е място за наблюдение на големи бели акули, но през последните години те са прогонени от косатки. От ISAF посочват, че е много трудно да се идентифицират видовете, участващи в атаките, но най-често замесени са белите акули.

Южна Каролина (45 ухапвания)

Нито една от 45-те непровокирани атаки в Южна Каролина през десетилетието не е фатална. Чарлстън, Хори и Бофорт са местата на повечето инциденти.

„Ако влизате в океана, трябва да приемете, че можете да срещнете акула, независимо кога и къде“, казва Нийл Хамершлаг, директор на Програмата за изследване и опазване на акулите в университета в Маями. „За щастие, хората не са в менюто и акулите предпочитат да ги избягват.“

Калифорния (29 ухапвания)

Сан Диего е горещата точка за ухапвания от акули в Калифорния с 20 потвърдени непровокирани атаки от акули от 1926 г. насам.

Въпреки че статистиката показва, че инцидентите достигат пика си през летните следобеди поради огромното количество хора във водата, реалните часове, които трябва да се избягват, са на зазоряване и по здрач.

„Много атаки на акули се случват заради намалена видимост и способност за идентификация от страна на животното“, казва експертът по акули и бивш председател на базираните в Обединеното кралство Shark Trust и Shark Conservation Society Ричард Пърс.

Северна Каролина (31 ухапвания)

Окръг Брунсуик, в югоизточния ъгъл на Северна Каролина, е покрит с плажове и следователно не е изненадващо, че е регионът с най-голям брой регистрирани атаки: 17 от 1935 г. насам.

Крайбрежните води на Северна Каролина лежат на важен миграционен път за морските видове, пише Чък Бенгли в Coastwatch на North Carolina Sea Grant, което означава, че повечето видове акули, обитаващи източното крайбрежие на САЩ, преминават през него в даден момент от годината.

Остров Реюнион (19 ухапвания)

Разположен в Индийския океан между Мадагаскар и Мавриций, Реюнион е вулканичен остров, гъмжащ от диви животни, включително много акули.

Между 2012 г. и 2021 г. тук има осем фатални атаки, което означава, че по някои показатели това е едно от най-смъртоносните места на Земята по отношение на срещи с акули.

Географията играе своята роля тук: Реюнион се намира на „магистралата за акули“ между богатите на тези животни води на Австралия и Южна Африка.

Бразилия (10 ухапвания)

Щатът Пернамбуко в Североизточна Бразилия е дом на оживения плаж Боа Виаджем, както и на архипелага Фернандо де Нароня от 21 острова и островчета. Тук има почти шест пъти повече срещи с акули, отколкото навсякъде другаде в страната.

Проучване от април 2023 г. на International Journal of Oceanography and Aquaculture съобщава, че местното правителство иска да финансира научно изследване на „огромния брой непровокирани атаки на акули, започнали внезапно в крайбрежните води на Пернамбуко“ от 1990 г. насам.

Бахамски острови (5 ухапвания)

Акулите кърмачки са до голяма степен неагресивни, което означава, че плуването до тях е популярна туристическа дейност на Бахамските острови. Те обаче са доста големи и както може да се очаква с дивите създания, се случват и атаки, макар и рядко.