Милениалите и поколението Z искат да "преживяват" неща, а не да си ги купуват.

Disney постигна рекордни приходи в своите тематични паркове миналата година. Международните пътувания се увеличиха през 2023 г., повишавайки цените на самолетните билети, а в същото време нарастват и посетителите на ресторантите по целия свят. 

Ето защо сега може да е добър момент да заложите на икономиката на преживяванията, ако искате да изградите кариера през следващото десетилетие.
 
Въпреки че не са толкова стабилни, като здравеопазването или професионалните и бизнес услуги, хотелиерството, ресторантьорството и останалите сектори, свързани с туризма, се очаква да отбележат увеличение от близо 351 000 работни места в САЩ през следващия десетгодишен период, което ще доведе общата заетост на туристическата индустрия там до 16.2 милиона работни места, пише Business Insider. 

Тенденцията обаче е валидна не само за САЩ, но и за други места по света, включително Европа и Азия. 

Преживявания вместо стоки 

Секторът на свободното време и гостоприемството включва изкуствата, развлеченията и отдиха, както и сектора на услугите за настаняване и хранене. Към септември 2023 г. средните почасови доходи на работниците в сферата на отдиха и гостоприемството са 21.27 долара.

Въпреки че се очаква всички професии, като цяло, да се увеличат с 2.8% между 2022 г. и 2032 г., много от позициите в сферата на развлеченията биха могли да растат с двукратно или дори трикратно по-бързи темпове, смятат експертите. 

Тези работни места се увеличават отчасти, защото по-младите американци се обръщат все повече към преживяванията, отколкото към материалните покупки. Скорошно проучване на Eventbrite показва, че над 78% от милениалите предпочитат преживяванията пред продуктите.

Проучване на Deloitte за лятно пътуване през 2023 г. пък стига до извода, че икономиката на преживяванията издържа дори на фона на по-високите цени, като около 47% от представителите на поколението Z и 69% от поколението X са предприели поне едно пътуване миналото лято.

Търсят се все повече готвачи

Разглеждайки професиите с най-голям ръст на работните места през последната година, броят на търсените готвачи в ресторантите е третият най-висок след домашните здравни помощници и разработчиците на софтуер.

Очаква се заетостта да нарасне от 1.36 милиона през 2022 г. до 1.64 милиона през 2032 г., което представлява над 20% увеличение. Това ще е еквивалент на около 1% от общата работна сила в САЩ през 2032 г.

Тъй като много ресторанти продължават да правят иновации с ново оборудване и технологии, готвачите ще бъдат особено необходими, за да стимулират това развитие.

През май 2022 г. готвачите в САЩ са заработвали около 34 000 долара годишно, или 16.40 долара на час. Хавай, Роуд Айлънд и Невада имат най-голяма концентрация на готвачи в ресторанти, докато Североизточното и Западното крайбрежие могат да се похвалят с най-високите средни заплати.

Записването в кулинарни учебни програми в университетите в САЩ се е увеличило с 12.7% от 2021 г. до 2022 г., докато при останалите двугодишни и четиригодишни програми в колежи продължава да се наблюдава спад.

Много от служителите обаче искат по-добро работно време и по-високи заплати, което кара някои да напуснат индустрията изцяло. Някои ресторанти вече експериментират с четиридневна работна седмица, за да задържат кадрите си. 

Сред другите категории готвачи, тези в институциите и кафенетата се очаква леко да се увеличат. С над 5% може да нарасне броят на готвачите и главните готвачи, както и на пекарите.

Предвижда се обаче броят на готвачите в бързото хранене да намалее с над 101 000 до 2032 г., тъй като заведенията от този тип продължават да съкращават персонал или да затварят обекти. 

Въпреки това се очаква общият брой на работещите в заведенията за бързо хранене да нарасне с 50 400 през следващите 10 години.

Отворените позиции за бармани пък се очаква да се увеличат с над 21 000, докато сервитьорите ще намалеят с близо 69 000.

Развлекателната индустрия също търси служители

В сектора на изкуствата, развлеченията и отдиха се очаква силен ръст на заетостта през следващите няколко години. Към септември 2023 г. в сектора работят близо 2.5 милиона души, които печелят средно 25.72 долара на час.

Обслужващите развлечения (тези, които подпомагат спортните мероприятия, сценичните изкуства и увеселителните паркове) като цяло се предвижда да се увеличат с над 3%, водени главно от очаквания ръст от 4.2% на служителите до 358 000.

Тези служители обикновено правят около 28 350 на година, или 13.36 долара на час.

Доклад от септември на 360 Research Reports предполага, че Съединените щати ще играят важна роля в растежа на глобалните тематични и увеселителни паркове, като се очаква те да нараснат с бързи темпове между 2023 г. и 2030 г.

Този растеж ще бъде движен от нарастващото търсене на билети, храни и напитки, стоки, хотели и курорти на фона на приемането на по-напреднали технологии и растежа на по-големите играчи.

На фона на преминаването към развлечения и пътувания, търсенето на концерти, спортни игри и туристически обиколки също нараства.

Очаква се броят на мениджърите в сектора на развлеченията също да се увеличи с 8% между 2022 г. и 2032 г., докато мениджърите на хотели и други средства за настаняване се очаква да се увеличат с 6.7%.

За всяка година от десетилетието се предвиждат средно около 3100 нови мениджърски работни места. 

Другите бързоразвиващи се роли в сектора включват актьори, продуценти и режисьори, като се очаква те да нараснат с 6% през десетилетието. Туристическите екскурзоводи може да нараснат с цели 8%, докато работниците в сферата на фитнес услугите - с близо 10%.