Уорън Бъфет дари акции на Berkshire Hathaway за повече от 870 млн. долара на четири благотворителни организации, като това се случва само ден преди Денят на благодарността.

93-годишният инвеститор е дарил 1.5 млн. акции на своята инвестиционна компания от клас B на фондацията „Сюзън Томпсън Бъфет“, кръстена на покойната му първа съпруга.

Той също така дари и по 300 000 акции на други три фондации, ръководени от децата му Хауърд, Сюзън и Питър – „Хауърд Дж. Бъфет“, „Шерууд“ и „НоВо“. 

“Даренията са част от обещанието, което направих през 2006 г. и ще продължа да спазвам до смъртта си. Дори и на 93-годишна възраст, все още се чувствам добре, но осъзнавам, че съм в края на живота си“, каза Бъфет в изказване до медиите.

Легендарният инвеститор направи подобни дарения и през миналата година. „Окакулът от Омаха“, както често е наричан той, се съгласи да дари поне половината от своето състояние, като част от инициативата Giving Pledge, която стартират с Бил Гейтс.

Акциите на Berkshire Hathaway поскъпват със 17% през настоящата година, като достигнаха исторически максимум през септември. 

Наскоро Бъфет обяви, че вицепрезидентът на компанията Грег Абел ще го наследи на поста главен изпълнителен директор.

В писмо до акционерите си, Бъфет казва, че създадената империя от него през последните шест десетилетия ще издържи и без неговия надзор.