Sony трябва да се яви в съда по дело за заведен масов съдебен иск на стойност до 6.3 млрд. паунда (7.9 млрд. долара) заради твърденията, че производителят на игралната конзола PlayStation е злоупотребил с доминираща си позиция на пазара, което е довели до несправедливи цени за потребителите, постанови трибунал в Лондон.

През миналата година срещу Sony Interactive Entertainment (SIE) бе заведено дело от името на близо 9 милиона души в Обединеното кралство, които са закупили дигитални игри или допълнително съдържание през магазина на Sony PlayStation Store.

Делото е заведено от Алекс Нийл, която е работила и по предишни подобни кампании, а искът срещу Sony се оценява на до 5 млрд. паунда (6.23 млрд. долара) плюс лихви.

Нейните адвокати казват, че общите щети са на стойност до 6.3 млрд. паунда.

Нийл твърди, че компанията е злоупотребила с доминиращото си положение на пазара като е изисквала дигитални игри и допълнително съдържание да бъдат купувани и продавани единствено през PlayStation Store, който таксува разработчиците и издателите с 30% комисиона.

В иска се казва, че по тази причина потребителите са плащали по-високи цени за игри и допълнително съдържание, отколкото биха платили иначе.

Адвокатите на Sony твърдяха, че "обосновката на делото е погрешна от началото до края" и казваха, че трябва да бъде отхвърлено.

Апелативният трибунал по конкуренцията постанови, че заведеното от Нийл дело може да продължи, с уточнението, че потребителите, които са направили покупки от магазина PlayStation Store след завеждането му през 2022 г., трябва да бъдат премахнати от предложения колективен иск.

В свое изявление Нийл каза, че решението е "първата стъпка към това да се гарантира, че потребителите ще си получат дължимото".