Градските власти в Париж са си поставили за цел да изтласкат големите SUV модели от центъра, като вдигнат таксите за паркиране за тежки автомобили във френската столица.

Гражданите се очаква да гласуват по този въпрос в началото на следващата година.

След като забрани електричесите скутери под наем - също след гласуване на гражданите, Париж ще свика местен референдум на 4 февруари за "мястото на SUV автомобилите в столицата".

Тъй като различаването им от други модели може да бъде трудно, градските власти искат да въведат по-високи цени за паркиране на колите с двигатели с вътрешно горене с тегло над 1.6 тона и за електромобили с тегло над 2 тона.

Теглото на автомобилите ще се засича чрез скенери, които прочитат регистрационните номера и ги свързват с модела и теглото.

"Трябва да намалим броя и размера на автомобилите в града и по тази причина ще подложим на гласуване въпроса колко пространство трябва да има за този тип коли в Париж," заяви пред Reuters заместник-кметът Давид Белиар.

Под управлението на кмета Ан Идалго Париж от години засилва натиска върху шофьорите, като увеличава цените за паркиране и постепенно забранява дизеловите автомобили, докато в същото време разширява мрежата от велосипедни алеи в задръстената столица.

"Гласуването за SUV-тата ще каже „не“ на всички онези, които продължават да използват личните си автомобили, защото са най-богатите. След няколко години или няколко месеца те няма да са добре дошли в Париж с този тип поведение," каза Белиар.

Той също така заяви, че Париж иска автомобилните компании да спрат да произвеждат тези модели, защото са прекалено скъпи, прекалено замърсяващи и неподходящи за претъпканите центрове на градовете.

Президентът на асоциацията на автомобилистите Филип Нозие пък смята, че ако колите са по-тежки и по-големи отпреди, това е от съображения за безопасност и комфорт.

"Производителите полагат огромни усилия при тези автомобили. Разбира се, това води до допълнително увеличаване на тяхното тегло," каза той.

Жителят на Париж Анри Дюре не изпитва съчувствие към SUV моделите. "Те са символ на друга ера, символ на това да мачкаш другите. Тъй като това се по-тежки автомобили, те изразходват повече гориво и замърсяват повече. Затова смятам, че е нормално да ги таксуваме повече," казва той.