Парижани гласуваха за забрана на електрическите скутери в техния град, което е удар за компаниите, отдаващи превозните средства под наем, и победа за защитниците на пътната безопасност.

Близо 90% от подадени гласове вчера са за забрана на електрическите превозни средства, но под 8% от хората с право на глас са се включили в гласуването, показват официалните резултати.

Референдумът е свикан в отговор на увеличаващия се брой пострадали и убити хора при инциденти с електрически скутери във френската столица.

Малко над 103 000 от регистрираните 1.38 милиона гласоподаватели в Париж са участвали в референдума, сочат официалните данни. От тях над 91 300 са гласували срещу скутерите.

Париж е един от първите градове, в които хората можеха да наемат електрически скутери, но критиците на този тип средства за придвижване твърдят, че те повече вредят, отколкото помагат.

В града имаше засилващи се опасения относно начина, по които някои хора управляват скутерите – криволичейки из трафика, избягвайки пешеходци по тротоарите и развивайки скорости до 27 км/ч.

Използващите електрическите скутери често не носят каски, а по закон те могат да бъдат наемани и от 12-годишни деца. Има и критики, че множеството паркирани скутери блокират тротоарите.

През 2021 г. 31-годишна италианка загива, след като е блъсната от двама души на електрически скутер. Тя пада и удря главата си в земята, при което получава сърдечен арест.

Компании, които отдават скутери под наем, обаче твърдят, че те допринасят за малка част от пътните инциденти в града.

Кметицата на Париж Ан Идалго свика референдума, в който гражданите можеха да гласуват дали подкрепят или са против скутерите под наем. Частните скутери не са част от гласуването.

Идалго, която е привърженик на велосипедите, подкрепи евентуална забрана и обяви референдума през януари, за да позволи на хората да решат.

Опасявайки се, че техните най-вече млади клиенти няма да гласуват, трите основни оператора - Lime, Dott и Tier, използваха социалните медии, за да призоват хората да гласуват в тяхна полза. Те също така предлагаха безплатно скутерите през целия ден в неделя.

Според въведените в града през 2019 г. законодателни промени, глобата за управление на скутер без отличително облекло и смесването с трафика е 135 евро. Глобата за превишена скорост пък е 1 500 евро.

Междувременно, изоставените скутери също се превърнаха в сериозен проблем за Париж.