Венеция ще започне да събира дневна експериментална такса от туристите, посещаващи града без нощувка, съобщи кметът Луиджи Бруняро, според когото това е първата подобна схема в света.

Таксата, която ще започне да се събира от април догодина, има за цел да ограничи наплива от туристи по време на най-натоварените периоди – пролетните ваканции и част от летните уикенди, обявиха от местната управа по време на пресконференция.

„Подобно нещо се прави за първи път в света, по този начин посещенията в града ще могат да се запазват“, каза кметът Луиджи Бруняро.

Ограниченията ще важат от 8.30 часа до 16.00 часа местно време, като първоначално ще обхващат период от 29 дни - повечето уикенди от 25 април до средата на юли 2024 г.

Туристите ще трябва предварително да резервират онлайн своето посещение и да платят 5 евро, за да получат QR код, който ще се проверява на определени входни точки на града и ще осигурява достъп до историческите му части.

Ограниченията няма да важат за по-малките острови в лагуната, като например известния със стъкларското си производство Мурано.

За неспазване на изискванията са предвидени глоби от 50 до 310 евро. Децата под 14 години също трябва да бъдат регистрирани, но достъпът за тях ще е безплатен.

Гражданите и родените в града, както и студентите, служителите и собствениците на имоти във Венеция, няма да плащат такса.

Експериментът ще струва 3 млн. евро, а очакваните приходи от него ще са доста по-малко – 700 хил. евро.