Венеция трябва да бъдат включена в списъка със застрашените обекти на световното наследство, обявиха от ЮНЕСКО.

Емблематичният италиански град е изложен на риск от "необратими“ поражения заради прекомерния туризъм, презастрояването и повишаващото се морско равнище вследствие на климатичните изменения, се посочва в доклада на ЮНЕСКО.

Агенцията има за цел да насърчи по-доброто опазване на обекта за бъдещето.

Говорител на общината във Венеция е заявил, че предложението ще бъде "прочетено внимателно", след което ще бъде обсъдено с италианското правителство, информира Reuters.

Венеция е известна като "La Serenissima", или "най-спокойната", но този прякор вече не ѝ подхожда.

В своя доклад от ЮНЕСКО обвиняват италианските власти за "липсата на стратегическа визия" за разрешаването на проблемите, пред които е изправен един от най-живописните градове в страната.

Това е удар за властите, които са обвинени в това, че не успяват да защитят историческия град и заобикалящата го лагуна.

Масимо Качари, бивш кмет на Венеция пък обвини ЮНЕСКО в това, че е "една от най-скъпите и безполезни организации на Земята".

Включването на Венеция в списъка със застрашените обекти вече бе предложено от ЮНЕСКО преди две години, но бе избегнато в последния момент поради някои спешни мерки, предприети от италианското правителство.

По-конкретно, това бе решението да се забрани акостирането на големи кораби в канала Сан Марко, както и обещанието за стартирането на амбициозен план за опазването на града.

Забраната за големи кораби бе наложена, но от ЮНЕСКО казват, че тя трябва да бъде разширена и да обхваща и други типове плавателни съдове, които са много замърсяващи.

Планът за спасяването на Венеция обаче така и не бе приложен и остана мираж.

Затоплянето на планетата води до повишаване на морското равнище, вследствие на което Венеция, която е заобиколена от вода, е много уязвима на наводнения.

Освен това, всяка година градът е посещаван от около 28 милиона туристи. Това води до все повече проекти за разширяването му, което от своя страна вреди на града, според ЮНЕСКО.

Големият бариерен риф в Австралия избегна за малко включването си в тазгодишния списък, въпреки че остава под "сериозна заплаха" от страна на климатичните промени и замърсяването на водите.

Вместо това, от ЮНЕСКО ще преразгледат отново през 2024 г. усилията на австралийското правителство за опазването на рифа.