Цените на петрола се понижават днес, докато инвеститорите очакват насрочената за по-късно през седмицата среща на ОПЕК+, на която трябва да бъдат договорени ограниченията в добива в началото на 2024 г.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с близо 1% - до 79.78 долара за барел, докато спадът при щатския лек суров петрол (WTI) е от 1.1% до 74.71 долара за барел.

И двата контракта поскъпнаха леко през миналата седмица, което беше първото повишение на цените от пет седмица, след като бяха подкрепени от очакванията, че Саудитска Арабия и Русия може да продължат доброволните ограничения в производството и в началото на 2024 г., а ОПЕК+ може да обсъди планове за допълнително намаляване на добива.

Цените на петрола паднаха в средата на миналата седмица, след като страните от ОПЕК и техните съюзници, сред които и Русия, отложиха срещата на енергийните си министри за 30 ноември, за да изгладят различията си относно производствените цени за африканските производители.

Компании вече са по-близо до постигането на компромис, информира в петък Reuters, позовавайки се на източници от ОПЕК+.

Анализатори на ING заявиха, че пазарните нагласи остават отрицателни предвид спора в ОПЕК+ относно производствените квоти, но очакват Саудитска Арабия да продължи допълнителните ограничения в добива от 1 млн. барела на ден и в началото на следващата година.

"Ако това не се случи, цените на пазара ще бъда поставени под още по-голям натиск, предвид излишъка през първото тримесечие на 2024 г.," казват анализаторите от ING.

Преди очакваната среща на ОПЕК+ износът на страните от ОПЕК е намалял до 1.3 млн. барела на ден под нивата от април, според анализатори на Goldman Sachs, което е тон с целевите нива на организацията относно предлагането.

"Все още очакваме продължаване на едноличните ограничения от страна на Саудитска Арабия и Русия поне през първото тримесечие на 2024 г., въпреки че по-голямо ограничение от страна с цялата група с цел застраховка също не е изключено," допълват от банката.

Обединените арабски емирства се очаква да увеличат износа на петрола от сорта Мурбан в началото на следващата година, когато влизат новите изисквания на ОПЕК+ и барелите се насочват към международния пазар заради поддръжката на рафинерии, според данни на трейдъри и Reuters.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) обявиха, че очакват лек излишък на глобалните петролни пазари през 2024 г., дори и ако страните от ОПЕК+ продължат ограниченията в добива и в началото на следващата година.

"Тъй като от МАЕ прогнозират, че търсенето на петрол в световен мащаб ще нарасне само с 0.9 млн. барела на ден през следващата година, в сравнение с 2.4 млн. барела на ден ръст през 2023 г., ОПЕК+ ще трябва да демонстрира значителна дисциплина по отношение на предлагането, за да облекчи пазарните притеснения за голям излишък на петролните пазари през следващата година", казва анализаторът от Commonwealth Bank Вивек Дар.

Цените на петрола се стабилизираха, след като геополитическо напрежение намаля в Близкия изток след временното примирие в Газа и размяната на заложници и затворници.