Световната петролна и газова индустрия беше предупредена, че я очаква "моментът на истината" по време на климатичната конференция на ООН през следващата седмица.

Предупреждението идва от изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в нов доклад за бъдещето на изкопаемите горива.

Бирол казва, че секторът трябва да избира между това да допринася за климатичната криза или "да се превърне в част от решението".

През миналата година компании от сектора на изкопаемите горива са допринесли с едва 1% към глобалните инвестиции в енергия от възобновяеми източници.

Излизането на доклада само седмица пред началото на климатичната конференция на ООН, известна още като COP28, не е случайно.

МАЕ иска да окаже натиск върху правителствата, които ще присъстват на конференцията да стигнат до споразумение за намалявана на употребата на изкопаеми горива.

"Неудобната истина, с която индустрията трябва да се примири, е, че успешният преход към чиста енергия изисква много по-малко търсене на петрол и природен газ, което означава ограничаване на петролните и газовите дейности с времето, а не разрастването им. Няма начин това да бъде заобиколено," казва Бирол.

Тазгодишната конференция е противоречива, защото неин домакин е страна, която е голям производител на петрол.

В навечерието на COP28 човекът, който ще председателства климатичната конкуренция - Султан Ал Джабер от Обединените арабски емирства, беше критикуван за приоритизирането на технология, известна като улавяне и съхранение на въглерод.

При технологията на улавяне на въглерод се спира изпускането в атмосферата на по-голяма част от въглеродния диоксид, отделящ се при изгарянето на изкопаеми горива, който след това или се използва повторно или се съхранява под земята. Технологията обаче е скъпа и едва сега прохожда.

Някои критици твърдят, че производителите на изкопаеми горива се надяват да използват технологията, която да им позволи да продължат да разчитат на петрола и природния газ.

Постигането на глобалните климатични цели "означава освобождаване от илюзията, че улавянето на неправдоподобно големи количества въглерод е решението", според Бирол.

В доклада се изчислява, че въз основа на настоящото потребление на петрол и природен газ, светът ще трябва да улови и премахне около 32 млрд. тона въглерод за да спре повишението на температурите с над 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, което е считано за ключов праг за ограничаване на ефектите от климатичните промени.

Количеството електроенергия, необходимо за захранването на тези технологии, би било по-голямо от цялото световно търсене на електроенергия днес. В момента всяка година в световен мащаб се улавят едва 45 млн. тона въглерод.

В доклада има призив за инвестиране в технологията, но това трябва да се случва заедно с други мерки, казва пред BBC доктор Стив Смит, директор на Oxford Net Zero и CO2RE в Оксфордския университет.

"Това върви ръка за ръка с намаляването на емисиите. Да се опитваш да премахваш въглеродни емисии, докато в същото време не ги намаляваш, е като да се движиш в кола с превишена скорост и да се опитваш да натиснеш едновременно спирачката и газта," казва той.

Петролната и газовата индустрия е един от най-големите инвеститори в улавянето и съхраняването на въглерод, но е подложена на сериозни критики в доклада заради това, че не инвестира достатъчно в енергия от възобновяеми източници.

Общите инвестиции в чиста енергия в световен мащаб възлизат на около 1.8 трлн. долара, според МАЕ. Производителите на изкопаеми горива обаче са допринесли с едва 1% от тази сума, или 18 млрд. долара. Останалите средства идват от правителства и други индустрии.

"Докладът на МАЕ подчертава, че въпреки какафонията от твърдения на производителите на петрол и природен газ, реалните нива на инвестиции в прехода към нетни нулеви емисии от страна на сектора са пренебрежителни и индустрията не прави почти нищо.

Това се случва в период, в който петролните и газовите компании отчитат рекордни печалби", казва Бренда Къран, старши политически сътрудник в Изследователския институт „Грантъм“.

Индустрията на изкопаемите горива отчете рекордно високи приходи в размер на 5 трлн. долара през 2022 г. След рекордните печалби, по-рано през годината BP и Shell отмениха някои предишни ангажименти за ограничаване на производството на петрол.

Освен критиките към компаниите за изкопаеми горива, в доклада има предупреждение и срещу сондажите за петрол като начин за осигуряване на енергийна сигурност.

По-рано през годината британския премиер Риши Сунак предостави нови лицензи за добив на петрол и газ в Северно море като част от усилията, по негови думи, за подобряване на устойчивостта на Обединеното кралство на волатилните енергийни пазари.

Бирол отказва да коментира отделни държави, но казва, че всички нови проекти за изкопаеми горива, обявявани днес, ще се сблъскат "не само с климатични, но и с бизнес рискове", защото когато този петрол стигне до пазара след седем или осем години, глобалното потребление на суровината ще намалява.