Всеки, някога преследван от комари, докато се опитва да се отпусне по време на живописна разходка или на спокоен плаж, е наясно, че дори един малък вредител може да окаже голямо влияние върху почивката.

Освен просто неудобство, комарите могат да представляват и по-сериозен риск за здравето, пренасяйки болести, като малария, денга и зика.

Епикът на Soneva Fushi - курорт на частния остров Кунфунаду на Малдивите, прекарва години в опити за изкореняване на тези вредители.

Най-ефективното решение, открито от тях, води до драстично намаляване на комарите, като едновременно с това съживява тропическите растения и животни на острова.

Soneva си партнира с базираната в Германия компания Biogents, която разработва капани за комари, разчитащи на екологично чисти атрактанти.

„Търсихме начини да се справим с комарите без използването на химикали“, казва директорът на Soneva за социална и екологична отговорност Арнфин Ойнес.

Регионът отдавна се бори с комарите, като проблемът се влошава по време на сезона на мусоните, продължаващ от май до ноември, посочва CNN. Няколко метода, сред които използването на различни капани и премахване на местата за размножаване на комарите, носят предизвикателства.

Друг подход за борба с летящите вредители, включващ използването на „мъгла“, според Ойнес, не е много прецизен и може да бъде неприятен за гостите и домакините. Въпреки че се опитват да го прилагат дискретно, той неизбежно безспокои гостите, допълва той.

Нещо повече, тези техники обикновено са полезни само за елиминиране на възрастните комари, а дори и те след време развиват резистентност, което прави химикалите неефективни, отбелязва Ойнс.

Изобилието от други насекоми на остров Кунфунаду обаче не успява да се справи с химикалите, в резултат на което се наблюдава значително намаляване на популациите на пеперуди, водни кончета, земни пчели и бръмбари.

Soneva за първи път използва системата Biogents през 2019 г., прилагайки два различни вида капани – общо повече от 500, разположени около острова. Първият тип, наречен BG-GAT, е пасивен капан, предназначен за тигрови комари, вече ухапали някого и търсещи място за снасяне на яйца.

Вторият тип - BG-Mosquitaire CO2, привлича търсещите храна комари чрез използване на въглероден диоксид, създаден чрез ферментация на мая и захар плюс млечна киселина, която имитира човешката кожа.

„BG-Mosquitaire CO2 е ефективен и уникален, симулирайки човешка кожа“, каза той. По същество устройствата миришат и „дишат“ като хората, примамвайки и задържайки вредителите. През първите няколко седмици капаните хващат хиляди комари всеки ден.

Освен тях, курортът разполага с обучени екослужители, които търсят места и предмети, предразположени към задържане на застояла вода, необходима за размножаване на буболечките.

Програмата за борба с вредителите е успешна, според Soneva. От курорта посочват, че е налице драстичен спад в популацията на комарите на острова с над 98% през първата година.

Системата за капани на Biogents също се е доказала като много ефективна при продължителна употреба. И още добри новини: откакто е спряна употребата на химикали, местните насекоми се завръщат на Малдивите.

„Тези естествени опрашители отново са в изобилие, което означава, че има повече цветя, плодове и земеделска продукция“, казва Ойнес, добавяйки, че това води след себе си „повече птици, а през нощта отново са забелязвани светулки“.

Увеличаването на биоразнообразието чрез прилагането на екологични и устойчиви методи имат смисъл предвид корените на курорта. Soneva Fushi е основан от Сону и Ева Шивдасани през 1995 г. с ангажимент за устойчиви политики.

Визията на двойката ги нарежда сред първите, въвели инициативи, като рециклиране, пестене на енергия и намаляване на отпадъците в региона.

Днес Soneva Fushi е пример за устойчив лукс в света на хотелиерството, а философията му за нулеви отпадъци и иновативната програма за възстановяване на коралите са сред екологичните му инициативи, в допълнение към контрола на вредителите без химикали.

Работейки с Biogents за внедряването на екологични методи за елиминиране на комарите, Soneva се стреми да се превърне в първия остров без комари на Малдивите. Но те не искат да бъдат единствените.

Курортната верига е подарила капани за комари на парламента в Мале - столицата на страната, и е обучила служители как да ги използват.

Освен това е внедрила системата Biogents в Soneva Jani - курорта на марката на остров Медхуфару в близкия атол Нуну, с подобни резултати. Инсталирани са капани и в новия курорт Soneva Secret, който трябва да отвори врати в началото на 2024 г., където са регистрирали нула комари за няколко месеца.

„Това ни кара да се надяваме, че ще можем да отворим курорт без комари през новата година“, казва Ойнес. „И други курорти следват примера ни. Би било прекрасно, ако всички на Малдивите могат да направят същото.“