Новите управляващи в Нова Зеландия обявиха, че планират да отменят първата по рода си забрана за тютюнопушене в световен мащаб, за да финансират намаляване на данъците.

Законодателните промени, направени при оглавяваното от Джасинда Ардърн предишно правителство, щяха да забранят продажбата на цигари през следващата година на всички, родени след 2008 г.

Тютюнопушенето е основната причина за предотвратими смъртни случаи в Нова Зеландия и направените законодателни промени имаха за цел да попречат на младите поколения да възприемат този навик.

Здравни експерти разкритикуваха внезапния обрат.

"Ужасени и отвратени сме. Това е изключително назадничава стъпка във връзка с водещи в световен мащаб и идеални здравни мерки," заявява пред BBC професор Ричард Едуардс, изследовател по контрола над тютюна и здравен експерт в университета Отаго.

"Повечето здравни организации в Нова Зеландия са отвратени от действията на правителството и го призовават да се откаже от решението си," допълва той.

Законодателните промени, които бяха приети през миналата година, получиха международно признание, а изследователските модели подкрепят тези ключови реформи. Сред мерките бяха ограничаване на търговците на тютюневи изделия, както и на съдържанието на никотина в цигарите.

Според изследователските модели, тези промени можеха да спасяват до 5 000 живота годишно в Нова Зеландия.

Смята се, че законодателните промени в Нова Зеландия са вдъхновили британското правителство да обяви през септември сходна забрана за тютюнопушене за младите хора. Позицията на британския премиер Риши Сунак остава без промяна след отмяната в Нова Зеландия.

Макар че бяха приветствани заради ползите за общественото здраве, мерките срещу тютюнопушенето в Нова Зеландия бяха разкритикувани от някои бизнес организации.

Собствениците на вестникарски павилиони и малки магазинчета се противопоставиха на загубата на приходи въпреки държавните субсидии. Някои законодатели, сред които и новият премиер Крис Луксън, заявиха, че забраната ще доведе до черен пазар за тютюневи изделия.

Националната партия, която спечели 38% от гласовете на проведените на 14 октомври избори, обаче не беше споменавала за тези мерки по време на предизборната си кампания.

Изявлението през уикенда на финансовия министър Никола Милс за отмяната на мерките шокира здравните експерти, които смятаха, че те няма да бъдат засегнати.

Въпреки това Нова Зеландия планира да намали дела на пушачите до 5% до 2025 г., като крайната цел е тютюнопушенето да бъде елиминирано напълно. Над 80 000 души са се отказали от цигарите през последната година. В момента около 8% от пълнолетните в Нова Зеландия пушат.