Швейцария, смятана за една от най-богатите държави в света, ще опита да ограничи разходите за организацията на Зимните олимпийски игри. Местната асоциация обяви кандидатурата на страната за игрите през 2030 и 2034 г.

Според официални лице от федерацията, бюджетът ще е 1.5 млрд. швейцарски франка, или 1.8 млрд. долара - колкото се очаква да са и приходите от провеждането на игрите.

Ако Швейцария успее да се придържа към този бюджет, това ще са най-евтините Зимни олимпийски игри в историята (с отчитане на инфлацията).

В последните години все по-малко държави изявяват желание да организират на олимпийски игри. Основната причина са огромните разходи, които страната-домакин трябва да направи. Всъщност, швейцарците вече на три пъти отхвърляха възможността за организация на игрите.

Въпреки че Международният олимпийски комитет е базиран в Швейцария, страната никога не е била домакин на Летни олимпийски игри. На два пъти тя е организирала Зимни игри – през 1928 и 1948 г.

Последните Зимни олимпийски игри, проведени в Пекин, струваха 3.9 млрд. долара - доста повече от първоначално обявените 1.6 млрд. долара. Вътрешно разследване установи, че общо похарчените средства за игрите възлизат на 38.5 млрд. долара. 

Игрите през 2018 г., проведени в Пьончан, Южна Корея, пък струваха около 15 млрд. долара.

Тъй като Швейцария е зимна дестинация, тя ще се опита да се придържа към по-бюджетни варианти, използвайки съществуващите съоръжения.