Инвестиционната легенда Чарли Мънгър - дясната ръка на Уорън Бъфет, почина на 99-годишна възраст.

Мънгър е починал във вторник в болница в Калифорния, става ясно от съобщение на инвестиционната компания Berkshire Hathaway. Той трябваше да навърши 100 г. на 1 януари.

“Berkshire Hathaway нямаше да е същата компания без вдъхновението, мъдростта и участието на Чарли“, казва Бъфет в съобщението.

Мънгър беше и адвокат, специализиращ в сферата на недвижимите имоти, председател на медийната компания Daily Journal Corp., член на борда на директорите на веригата супермаркети Costco и други.

Неговото състояние се оценява на 2.3 млрд. долара, което е малка част от богатството на Уорън Бъфет, разполагащ с над 100 млрд. долара.

Кой беше Чарлз Мънгър?

Чарлз Томас Мънгър е роден в Омаха на 1 януари 1924 г. Баща му Алфред е адвокат, а майка му Флорънс произхожда от заможно семейство. Подобно на Бъфет, Мънгър работи в супермаркета на бабата на Уорън в младежките си години, но двамата не се познават по това време.

Мънгър напуска Омаха на 17-годишна възраст, след като е приет в Университета на Мичиган. Две години по-късно той се мести в Калифорнийския технологичен институт, където се влюбва в сестрата на своя съквартирант. Жени се за Нанси Хъгинс през 1945 г.

Въпреки че не се дипломира, по-късно Мънгър завършва право в Харвард, след което младото семейство се мести в Калифорния, където започва да работи в сферата на недвижимите имоти.

Мънгър основава компанията Munger, Tolles & Olson през 1962 г., като предметът й на дейност е управление на инвестициите на фонда Wheeler, Munger & Co., основан малко преди това.

В Калифорния той си партнира в сферата на имотите и с Франклин Отис Бут, чието семейство основава Los Angeles Times. „Реализирахме пет проекта и за няколко години натрупах 3-4 млн. долара“, разказва Мънгър.

Той закрива своя хеджфонд през 1975 г., а три години по-късно става вицепрезидент на Berkshire Hathaway.

Приятелство за милиони

Мънгър се завръща в Омаха през 1959 г. и се запознава с Бъфет чрез негов клиент. Двамата бързо си допадат и продължават да поддържат контакт, въпреки че ги дели половин континент. 

„Той е един от най-умните хора, които съм срещал“, казва Бъфет. „Той ме направи по-добър човек. Дал ми е много ценни съвети. Живях по-добър живот, основно заради Чарли“, допълва той.

Мънгър и съпругата му имат три деца – дъщерите Уенди и Моли и сина Теди, който умира от левкемия на 9-годишна възраст. Двамата се развеждат през 1953 г. Две години по-късно той се жени за Нанси Бари, от която има четири деца – Чарлс младши, Емили, Бари и Филип.