Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) е постигнал споразумение за придобиването на 10-процентен дял в лондонското летище Хийтроу от испанския инфраструктурен гигант Ferrovial.

Други 15% в компанията майка на летището, FGP Topco, ще бъдат продадени на френската компания за дялово инвестиране Ardian.

Ferrovial, която притежава дял от 2006 г., обяви, че сделката е на стойност 2.37 млрд. паунда (3 млрд. долара).

Трансакцията подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи.

Ако бъде одобрена, сделката ще сложи край на инвестицията на Ferrovial в британския летищен оператор, която започна с дял от 56%, който бе ограничен до 25% до 2013 г.

Сред другите акционери във FGP Topco са Qatar Investment Authority, Caisse de dépôt et placement du Québec, сингапурската GIC, Австралийският пенсионен тръст, China Investment Corporation и Universities Superannuation Scheme.

Летището работи на загуба през тази година заради огромните си задължения, които бяха засегнати от агресивното повишение на лихвите.

Управлението за гражданска авиация на Великобритания също така реши да намали пътническите такси, които се използват за разходите за писти, системи за багаж и охрана.

Средната такса на пътник на летище Хийтроу през 2023 г. е 31.57 паунда (39.94 долара), но от регулатора обявиха, че ще падне до 25.43 паунда (32.17 долара) през 2024 г. и ще остане до голяма степен без промяна до края на 2026 г.

В същото време ръководството на летище Хийтроу е настоявало таксата да бъде повишена до над 40 паунда (50.61 долара), докато авиокомпании са предлагали тя да не надхвърля 18.50 паунда (23.4 долара).

Благодарение на петролните приходи PIF е един от най-активните суверенни инвестиционни фондове в света с активи под управление на стойност над 700 млрд. долара, като напоследък инвестира в спортове като футбол и голф.

Фондът обаче се контролира от саудитският принц Мохамед бин Салман ал Сауд, чието правителство е обвинявано в множество нарушения на човешките права.

Щатското разузнаване твърди, той е поръчал убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г, въпреки че принцът разполага с имунитет в САЩ и е имал покана и за посещение на Великобритания, според посолството на Саудитска Арабия.