Богатите пътници ще трябва да плащат повече, за да летят, ако авиационната индустрия иска да премине към по-зелени горива, заяви шефът на едно от най-големите летища в света.

В дискусия по време на Световния икономически форум в Давос, главният изпълнителен директор на лондонското летище Хийтроу Джон Холанд-Кей заяви, че богатите хора и компаниите трябва да плащат допълнително, за да летят с устойчиво авиационно гориво (SAF), така че разходите да могат да се понижат за всички останали, най-вече за хората в развиващите се страни.

Според него, финансисти и енергийни доставчици би трябвало да инвестират в производството на SAF, в това число на развиващите се пазари.

“Като физически лица и компании обаче, ние трябва да плащаме повече за устойчивите авиационни горива, за да можем да свали разходите за тях, така че масовият пазар и развиващите се страни да не се налага да плащат за енергийния преход.

Богатите хора в тази зала и богатите държави би трябвало да финансират енергийния преход в авиацията, за да подкрепят развиващите се страни,” допълни той.

Според Холанд-Кей, решението за устойчива авиация не е да се лети по-малко, а да се използват по-чисти енергийни източници за пътуване.

Смята се, че SAF е от съществена важност за намаляването на въглеродните емисии на авиацията, но зеленият му профил идва със солена цена.

Някои авиокомпании позволяват на пасажерите да компенсират въглеродните си емисии, като плащат повече за билетите си за покриването на допълнителните разходи за използването на SAF, но в момента много малко пасажери използват тази опция.

Холанд-Кей смята, че компаниите могат да играят основна роля в ускоряването на използването на SAF, тъй като около 30% от горивото, използвано в авиацията, отива за бизнес пътувания.

Той посочи като пример Microsoft, която има вътрешен въглероден данък за пътувания, който изисква всяка бизнес единица да плаща такса въз основа на своите въглеродни емисии.

Произвеждано основно от рециклирана храна и селскостопански отпадъци, устойчивото авиационно гориво е вид биогориво, което намалява емисиите на парникови газове с 80%, в сравнение с конвенционалното реактивно гориво.

То също така струва между два и осем пъти повече от своята алтернатива, която се произвежда от изкопаеми горива. Това е и причината през 2019 г. SAF да е съставлявало едва 0.1% от реактивното гориво, използвано в пътническата авиация, според доклада на Световния икономически форум и McKinsey.

През 2021 г. индустрията пое ангажимент да замени 10% от глобалните доставки на реактивно гориво със SAF до 2030 г. Тази година Virgin Atlantic планира да лети с Boeing 787 от Лондон до Ню Йорк, използвайки единствено SAF, като това се очаква да е първият презокеански полет с нетни нулеви емисии.

Инвестициите в чиста енергия трябва да получат сериозен тласък, ако светът иска да постигне климатичните си цели, според Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (MAE).

Руската инвазия в Украйна предизвика скок в инвестициите във възобновяема енергия, тъй като страните се надпреварват да си осигурят алтернативни енергийни доставки, но трябва да се направи много повече, смята Бирол.

В дискусия от друг панел на Световния икономически форум в Давос Бирол заяви, че за всеки долар, инвестиран в изкопаеми горива, светът в момента инвестира 1.50 долара в чиста енергия.

Тази сума трябва да нарасне до 9 долара, за да може глобалното затопляне да бъде ограничено до под 1.5 градуса по Целзий, допълни той.