Един релаксиращ ден през зимата не трябва да се ограничава само до кресло пред камината.

Дори на фона на минусовите температури в района, плаж в Обединеното кралство е обявен за най-добрия в света за посещение от декември до февруари. Британският крайбрежен скъпоценен камък сразява сериозна конкуренция, за да се добере до първото място в класацията на Lonely Planet.

Charmouth Beach предлага зашеметяващи гледки във всички посоки, съчетани с шанса да отидете на лов за вкаменелости на място, изобилстващо от праисторически находки, посочва Daily Mail.

А крайбрежието на Дорсет може да задоволи всички туристически вкусове със скалистия си пейзаж, допълнен от пясъчна шир в непосредствена близост - от другата страна на река Чар, където се среща с Ламанша.

Основният съперник на Charmouth Beach за първото място в класацията е Reynisfjara Beach, разположен близо до Вик в Исландия. Това е друга брегова ивица, коренно различна от белите пясъчни плажове, които туристите боготворят през лятото.

Черните скали придават на района уникална атмосфера, а за гигантските скални образувания легендата разказва, че са тролове, уловени на дневна светлина.

Ако все още търсите пясъчен плаж през зимата, Plage de la Conche des Baleines - намиращ се на Ил дьо Ре, точно до западния бряг на Франция, е прекрасна възможност.

Той е красива опция за туристите през цялата година, но тълпите си отиват с понижаването на температурата, за да можете да се насладите както на брега, така и на спиращите дъха градове на острова с тяхната теракотена архитектура, типична за региона.

Следващият в класацията е Inchydoney Beach на южния бряг на Ирландия, който гледа към Атлантика от обширна пясъчна равнина.

Ранглистата включва още Hot Water Beach в Нова Зеландия, Cannon Beach в САЩ, Cox Bay Beach в Канада и Haeundae Beach в Южна Корея. Челната деветка е допълнена от плажа Kvalvika на норвежките Лофотенски острови.