Дълго отлаганият Cybertruck на Tesla ще направи своя пазарен дебют на цена от 60 990 щатски долара - с над 50% по-висока от това, което главният изпълнителен директор Илон Мъск рекламира през 2019 г.

Анализите показват, че колата вероятно ще привлече основно по-заможните купувачи, пише Ройтерс. 

Пикапът, изработен от лъскава неръждаема стомана и оформен в плоски равнини, е частично вдъхновен от превърната в кола подводница във филма за Джеймс Бонд от 1977 г. „Шпионинът, който ме обичаше“, каза Мъск.

Иновативният материал за каросерията и нетрадиционният футуристичен стил правят производството по-сложно и по-скъпо, а това може да отблъсне традиционните купувачи на пикапи, които се фокусират върху практичността, смятат експертите. 

Но Мъск, който определи цената на трите варианта на автомобила между 60 990 и 99 990 долара, тази седмица заяви, че Cybertruck има „повече полезност от обикновен пикап и е по-бърз от спортна кола“.

Той подкара Cybertruck на сцената под аплодисментите на тълпата и по-късно предаде превозните средства на няколко клиенти на събитие в Остин, Тексас.

"Най-накрая бъдещето ще изглежда като бъдещето“, заяви Мъск по отношение на дизайна на камиона, показвайки видеоклип на Cybertruck, който тегли Porsche 911 и побеждава друг бензинов 911 в кратко състезание.

Акциите на Tesla паднаха с 2% по време на вчерашната следборсова търговия, след като по време на редовната сесия се понижиха с 1.6%, до 240,08 долара за брой. 

Мъск не обяви цените на превозното средство на събитието, но, според сайта на Tesla, вариантът с най-висока производителност Cyberbeast ще бъде наличен през следващата година, както и версията със задвижване на четирите колела, която започва от около 80 000 долара.

Най-евтината версия със задно задвижване с приблизителна начална цена от около 61 000 долара ще бъде налична през 2025 г.

"Това ще се хареса на по-богатата клиентела, която може да си позволи цената и иска нещо, което е уникално и странно.

Но за по-голямата част от населението, особено при настоящите високи лихвени проценти, офертата едва ли ще е достъпна“, смята Джесика Колдуел от компанията за автомобилни изследвания Edmunds.

През 2019 г. Мъск изчисли, че Cybertruck ще се продава за 40 000 долара, а още при предварителните заявки превозното средство привлече над 1 милион резервации. За всяка от тях беше внесен депозит от 100 долара.  

Тази седмица милиардерът обяви, че предварителните депозити вече са на цена от 250 долара.

Конкурентен ли е Cybertruck?

Cybertruck, който изостана с производствения си график с близо две години, навлиза на много конкурентния пазар на електрически пикапи, където вече присъстват модели, като F150 Lightning на Ford, R1T на Rivian Automotive и Hummer EV на General Motors.

R1T на Rivian е с начална цена от 73 000 долара, докато F-150 Lightning започва от около 50 000 долара. По-големият и по-мощен пикап Hummer EV струва над 96 000 долара.

Cybertruck - първият нов модел на Tesla от близо четири години, е от решаващо значение за нейната репутация на производител на иновативни превозни средства. Разбира се, той е важен и за продажбите, макар и не до степента на масовите модели на компанията Model 3 и Model Y.
 
Версията с най-дълъг пробег на Cybertruck може да измине приблизително 550 километра с едно зареждане, като се предлага и с допълнителна батерия, която разширява обхвата му до 750 километра мили.

През 2019 г. Мъск каза, че камионът ще може да измине 500 или повече мили с едно зареждане.

Какво казват експертите?

"Като пикапи, моделите на Ford и Chevy са по-полезни и със сигурност по-eвтини.

Като се има предвид, че моделите на Tesla почти никога не отговарят на официалните показатели за максимален пробег, разминавайки се с поне 10%-20% от стойностите при реално шофиране, не бих очаквал версията с най-дълъг пробег на Cybertruck да постигне повече от 480 километра по пътя“, коментира пред Ройтерс главният анализатор на Guidehouse Insights Сам Абуелсамид.

Първоначалната прогноза на Мъск предвиждаше, че Tesla вероятно ще достигне темп на производство от приблизително 250 000 броя Cybertruck годишно през 2025 г., но тя не беше актуализирана при официалното представяне на модела в четвъртък.

Когато моделът беше представен за първи път пред публика през 2019 г., главният дизайнер на Tesla Франц фон Холцхаузен взе метална топка, за да демонстрира нечупливото бронирано стъкло на камиона, но при експеримента то се счупи.

Този път фон Холцхаузен хвърли бейзболна топка в прозореца на Cybertruck, която отскочи от него.