Отне почти месец, но работниците, стачкуващи срещу Tesla в Швеция, най-накрая получиха отговор от шефа на компанията. „Това е лудост“, заявява изпълнителният директор Илон Мъск в X - платформата, известна преди като Twitter, която той притежава.

Мъск реагира на новината, че шведските пощенски служители отказват да доставят регистрационни номера на Tesla, присъединявайки се към вълната от подкрепа за механиците, спрели да обслужват автомобилите от марката в края на миналия месец.

Около 130 механици стартираха текущата стачка през октомври, след като техният работодател - дъщерно дружество на Tesla в Швеция, обяви, че няма да признае профсъюза им, според Expressen (филиал на CNN).

Действията в тяхна подкрепа скоро се разпространиха от докери, блокиращи доставките на автомобили Tesla в пристанищата на страната, през електротехници, които спряха поддръжката на машините на автомобилния производител, до пощенски служители, отказващи да доставят номера на компанията, съобщава Expressen.

„Става въпрос за добри заплати, добри пенсии и добра застраховка за всички наши членове, които работят в Tesla“, казва на уебсайта си шведският синдикат IF Metall, който свиква първоначалната стачка.

„Ние преговаряме с Tesla от дълго време. Те отказаха да подпишат колективен трудов договор и нарушават основните принципи на шведския пазар на труда“, допълват от организацията.

Работната сила в страната е силно синдикализирана, като около девет от 10 работници са обхванати от колективни трудови договори.

Но навлизането на синдикатите в Tesla се оказа трудно. Най-малко три опита на работниците от САЩ да се организират се провалиха, главно в резултат на агресивни тактики на компанията и слаба защита на труда в Съединените щати.

Националният съвет по трудови отношения - федерална агенция на САЩ, многократно е обвинявала компанията и Мъск в незаконни или неправомерни антисиндикални дейности, като разпит на служители или друг вид дискриминация срещу работниците, които подкрепят синдикатите.

Тази година производителят на автомобили уволни повече от 30 поддръжници на зараждащ се синдикат в своя обект в Бъфало, Ню Йорк.

Мъск - най-богатият човек в света, също е санкциониран за противопоставянето си на синдикатите, като агенцията по трудови отношения му нареди да изтрие туит от 2018 г., в който се намеква, че служителите на Tesla ще загубят опциите си за акции, ако сформират синдикат.

Стачките на шведските работници може да насърчат служителите на Tesla в Германия, където компанията има голям завод за производство на електрически превозни средства и батерийни клетки, също да се борят за правата си.

Германските синдикати са притиснали компанията да подпише колективен трудов договор с  11 000 работници във фабриката близо до Берлин, според Ройтерс.

От немския синдикат IG Metall посочват, че Tesla плаща на работниците си по-малко от другите производители на автомобили в Германия и се отървава от служители, които боледуват твърде често.

Повече от 1000 работници във фабриката се присъединиха към синдиката по време на протести миналия месец.

По-рано тази година Tesla подаде заявление за удвояване на производствения капацитет на завода - разположен на около 30 километра от германската столица - до 1 милион електромобила.

Ако това се случи, фабриката ще открадне короната на най-голямата автомобилна фабрика в Европа от завода на Volkswagen в германския град Волфсбург.