Шофьорите на електромобили, които се надяват да заредят батериите на една от 1 600-те зарядни станции на Repsol в Испания, може да останат разочаровани, защото близо половината от тях все още са неизползваеми, тъй като не са захранени с електроенергия.

Подобни пропуски са видими в целия Европейски съюз, като миналата седмица Европейската комисия обяви планове за обновяване на електропреносните мрежи.

Мерките ще бъдат приложени в рамките на 18 месеца и включват и проблема с недостига на електроенергия при зарядните станции за електромобили.

Въпреки изявленията на европейските лидери, бюрокрацията, която спъва прогреса към по-зелен транспорт в ЕС, се увеличава, казват пред Reuters асоциации от индустрията и енергийни компании.

Лекотата на изграждане на центрове за зареждане на електромобили в ЕС варира значително в отделните държави.

Източник от индустрията казва, че изграждането на подобен център в Германия е забавено с месеци заради правилата, защитаващи едно единствено дърво, докато друг такъв център, разположен на натоварена магистрала, трябва да чака 10 месеца за оценка на шума, преди да получи одобрение.

"Въпреки че дейностите по инсталирането на бързи и ултрабързи зарядни станции отнемат само 2-3 седмици работа, в Испания този процес може да продължи 1-2 години заради различни административни изисквания," казват от Repsol.

От асоциацията ChargeUp Europe обявиха, че макар Европейската комисия да осъзнава, че разрешителните са проблем, тя не е предложила никакви конкретни инструменти и не е предприела действия.

На този етап конкретни насоки за страните членки по отношение на ускоряване на разрешителните се очакват в следващите две години.

Това забавя пускането на центрове за зареждане в 27-те страни членки и поставя под заплаха целите на ЕС за постепенно премахване на колите с бензинови и дизелови двигатели, както и тези, свързани с климата.

"Времето, което е необходимо за свързването на зарядните станции за електромбили с електропреносната мрежа, може да се разглежда като пречка за ускоряване на навлизането на електромобилите и трябва да бъде преодоляно," казва в отговор говорител на ЕК.

Продължителността на процеса по пускането в експлоатация на бърза зарядна станция за електромобили се е увеличил средно до две години, в сравнение с шест месеца през последни няколко години, казват от четири компании за зарядни станции, тъй като те преминават през множество регулации от федерално до общинско ниво.

"Има толкова много неща, които работят срещу Европа, но можем да поправим това," според Луси Матера, генерален секретар на ChargeUp Europe.

Матера казва още, че броят на електромобилите ще нарасне 10 пъти до 2030 г., докато този на обществените зарядни станции ще изостава и ще се увеличи девет пъти в същия период, по оценки на ChargeUp Europe.

Електрификацията на транспорта е един от основните стълбове по пътя на ЕС към изпълнение на целта за достигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

За да се постигне това, съюзът ще забрани продажбата на отделящи въглероден диоксид автомобили от 2035 г. и иска да изгради мрежа от зарядни станции за електромобили.

Тези амбиции създават затруднения за електрическите компании и регулаторите, които не са подготвени за скока в търсенето в ЕС, където за момента едва 5.4% от 286 млн. от пътнически автомобила използват алтернативни горива, в това число и електричество.

"Зависи от страните членки да се активизират," казва Мигел Стилуел де Андраде, главен изпълнителен директор на португалската енергийна компания EDP, допълвайки, че "на този етап просто има лавина от проекти“.

Тази година ЕС прие закон за инсталирането на бързи зарядни станции до 2030 г. на всеки 60 километра по определени пътни мрежи за пътнически автомобили и на 100 км за тежкотоварни автомобили.

Компаниите, които разработват тези зарядни станции, обаче казват, че сдобиването с основна информация за потенциалните центрове е сериозно предизвикателство, което затруднява инвестициите.

Това включва установяването дали средностатистическото крайпътно място разполага с достатъчно окабеляване за по-общо свързване към мрежата.

Центровете често изискват наличието на допълнителна електрическа подстанция, която преобразува мощността с високо напрежение в по-малки единици.

Процесът често включва запитвания към електроразпределителните компания за инсталирането на повече капацитет.

"Понякога ни се налага да изпращаме писма по пощата," казва Петер Бадик, съосновател на компанията за зарядни станции за електромобили Greenway Network, която е инсталирала 1 300 зарядни станции в Словакия, Хърватия и Полша.

"Дори и когато отговорят утвърдително, не знаете кога реално ще бъде обновяването на мрежата," казва Батик, допълвайки, че засега няма начини за проследяването на това колко бързо една електрическа компания изгражда капацитет.

Ръководители от индустрията казват, че от ЕС са задали ниски цели и затова вероятно ще бъдат реализирани, но може да не се отговори на търсенето на увеличаващия се парк от електромобили.

В индустрията има силен импулс за изграждането на центрове за електромобили, но не и за камиони и автобуси. Те допринасят с над 25% от парниковите газове от сухопътния транспорт в ЕС, който като цяло е отговорен за една пета от емисиите на блока.

BP, която очаква да пусна над 100 000 зарядни станции за автомобили и камиони до 2030 г., обяви, че само в Германия трябва да си сътрудничи с около 800 електрически компании за изграждането на зарядни центрове за коли и камиони.

"Много от тях имат индивидуални изисквания, които могат значително да възпрепятстват процеса," казва Щефан фон Добшуец, вицепрезидент на BP Pulse Europe, допълвайки, че това е преди да се добавят други типова разрешителни, засягащи шума и археологията.

"Има отчетлива необходимост за по-голяма стандартизация на изискванията относно зарядните центрове," казва още Добшуец.

Този призив се споделя и от Матера от ChargeUp Europe, която казва, че насоките от ЕК вероятно ще помогнат за привеждане в съответствие на страните членки на ЕС, тъй като темповете на разработване на нови проекти варират на Стария континент.