Близо 2 500 души, които лобират в полза на изкопаемите горива, са получили достъп до климатичната конференция COP28, която се провежда в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Това показва анализ на природозащитни организации, които регистрират рязко увеличение, в сравнение с миналата година.

В доклад на организацията Kick Big Polluters Out се посочва, че най-малко 2 456 лобиращи за изкопаемите горива са се регистрирали за двуседмичното събитие.

Това е повече, в сравнение с делегацията на всяка от участващите държави, с изключение на Бразилия (3 081) и домакина на COP28 ОАЕ (4 409), се казва още в анализа.

Тази констатация идва по средата на COP28 и докато битката за бъдещето на изкопаемите горива заема централно място на конференцията.

Природозащитници казват, че броят на лобиращите в полза на изкопаемите горива, които присъстват на конференцията, “не може да бъде оправдан” и е сигнал, че замърсяващите индустрии се стремят да прокарат своя дневен ред за сметка на общностите на първа линия.

Други обаче, сред които и бившият министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, твърдят, че участието на големите петролни компании на COP28 трябва да бъде приветствано.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха преди конференцията, че петролната и газовата индустрии са изправени пред “момента на истината” относно ролята им в глобалната енергийна система и задълбочаващата се климатична криза.

“2023 г. не приличаше на никоя друга. Рекордно високи температури, рекордни нива на вредни емисии, а сега виждаме и рекорден брой представители на големите замърсяващи на климатичната конференция на ООН,” казва Мохамед Ламин Садикхан от Climate Action Network International.

“Прозорецът за запазването на планетата годна за живот се затваря бързо. В същото време, на тази конференция е допуснат още по-голям брой представители на големите замърсяващи”, допълва той.

Скокът в броя на лобиращите в полза на изкопаемите горива, които присъстват на конференцията на ООН, идва на фона на засилващите се призиви от страна на официални лица, представители на ООН и на гражданското общество за отстраняването на замърсителите от преговорите.

За мнозина на конференцията на ООН, която ще продължи в Дубай до 12 декември, COP28 може да бъде призната за успешна, само ако доведе до сделка за постепенното премахване на всички изкопаеми горива, чието изгаряне е основният двигател зад климатичната криза.

Не всички обаче са съгласни с призивите за постепенното премахване. Русия е казвала, че ще се противопостави на подобен формулировка в окончателното споразумение, докато домакинът на COP28 – ОАЕ, предпочита постепенно намаляване на използването на изкопаеми горива.

Формулировката в окончателното споразумение ще бъде следена отблизо.

Ангажимент за “постепенно премахване” вероятно би изисквал отдалечаване от изкопаемите горива, докато тяхната употреба бъде елиминирана, докато “постепенното намаляване” би могло да означава ограничаване на употребата им, но не и абсолютен край.